DANES ZNOVA TEMPERATURE DO 37 STOPINJ: Gibanje na prostem je priporočljivo le zjutraj in zvečer

Slovenija

Agencija RS za okolje (Arso) za danes znova napoveduje veliko toplotno obremenitev po večini države, najvišje dnevne temperature se bodo povzpele do 37 stopinj Celzija. Na Primorskem pa še vedno velja velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Danes bo pretežno jasno. Jutranje temperature bodo od 14 do 17, na Primorskem do 20 stopinj. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 37 stopinj, so napovedali na Agenciji RS za okolje (Arso).

Kot napovedujejo na Arsu, bo danes sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, za ta dan je po večini države razglašena oranžna stopnja ogroženosti. Pretežno jasno bo, pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 17, na Primorskem do 20, najvišje dnevne od 31 do 37 stopinj Celzija.

Jutri sledi poslabšanje

V torek bo sprva delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo do pretežno oblačno, v notranjosti države bodo nastajale plohe in nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter, zvečer na Primorskem šibka burja. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, še bo nastalo nekaj ploh in neviht. V četrtek bodo plohe in nevihte znova pogostejše.

Ciklon.si: "Julija bomo imeli precej drugačen tip vremena, kot smo ga imeli junija"

Kot je zapisano na spletni strani ciklon.si, bo ponedeljek verjetno najbolj vroč dan v tem tednu. "V torek bomo že padli pod vpliv zahodnih vetrov, le na Primorskem bo še večinoma sončno in vroče, drugod pa bo več spremenljivosti s krajevnimi padavinami. V sredo pa bo nestanovitno tudi na Primorskem," napovedujejo na portalu. Kot dodajajo, bomo imeli vsaj v prvi dekadi julija precej drugačen tip vremena kot smo ga imeli v juniju.

"Vremenske fronte se bodo pomikale večinoma čez Severno Evropo in občasno vplivale tudi na vreme pri nas. Temperature bodo primerne letnemu času, v starih časih bi bile tudi te precej previsoke, v Skandinaviji pa bo po nižinah zapadlo tudi nekaj snega," dodajajo.

Izognite se dehidraciji in vročinskemu udaru

Ob hujši vročini pristojni priporočajo omejitev gibanja na prostem na jutranje in večerne ure. Predvsem mlajše in starejše ljudi opozarjajo, naj v času visokih temperatur ostajajo na hladnem, da se izognejo dehidraciji in vročinskemu udaru.

Poleg toplotne obremenitve na Arsu opozarjajo tudi na veliko požarno ogroženost na Primorskem, ki velja do preklica. V naravi je tako poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oz. snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, požigati ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.

Vročinski val je sicer državo zajel že v minulih dneh. V četrtek so denimo ponekod padli krajevni temperaturni rekordi. Marsikje po Sloveniji, zlasti pa v Alpah, je bilo četrtkovo popoldne po podatkih Arsa najbolj vroče junijsko v zadnjih 70 letih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija