VREMENARJI SVARIJO PRED VROČINSKIM VALOM: Na Primorskem blizu 40, razglašena velika požarna ogroženost

Slovenija

Vročinski val, ki prihaja nad Evropo, bo zajel tudi Slovenijo. V četrtek in petek se temperature tako lahko dvignejo do 35, na Primorskem celo do 37 stopinj Celzija, je pojasnil dežurni meteorolog Blaž Šter z Agencije RS za okolje (Arso). Uprava za zaščito in reševanje je že razglasila veliko požarno ogroženost za nekatera območja po državi.

Temperature okoli 40 stopinj so možne v Franciji in Španiji, pri nas takšne vročine ni pričakovati, saj bomo bolj na obrobju vročinskega vala, je pojasnil Šter. "Pričakujemo, da se bo v sredo temperatura najprej dvignila do okoli 33 stopinj Celzija, v petek pa bo v notranjosti po nižinah okoli 35 stopinj," je povedal dežurni meteorolog.

Najvišje temperature je pričakovati v četrtek na Goriškem in v Vipavski dolini, kjer se temperature po pihanju severovzhodnega vetra lahko dvignejo tudi do 36 ali 37 stopinj Celzija.

"V noči na petek nas bo oplazila manjša vremenska motnja in nekoliko se bo osvežilo, tako da bo samo 30 do 32 stopinj," pojasnjuje Šter, a opozarja, da bo vseeno bolj vroče na Primorskem, kjer bo vročina vztrajala do konca tedna.

Po podatkih Arsa zaenkrat kaže, da bo teden minil brez padavin, kakšne plohe so možne zgolj danes in pa v četrtek zvečer, ko med vremensko motnjo lahko nastanejo manjše krajevne nevihte.

Na Arsu tako ob teh visokih temperaturah priporočajo, da naj se gibanje na prostem omeji na jutranje in večerne ure, je še dejal Šter.

Zaradi visokih temperatur pa je Uprava RS za zaščito in reševanje od torka razglasila veliko požarno ogroženost na območju občin Koper, Ankaran, Izola, Piran, Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica, Renče-Vogrsko in Šempeter-Vrtojba.

Od torka naprej bo tako v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov oz. snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija bosta v tem času izvajala poostren nadzor, so še zapisali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija