PO ŠOKANTNEM RAZKRITJU, KAJ SE SKRIVA V MESNIH IZDELKIH: Če nevarnega izdelka ni več v obtoku, o njem ne boste obveščeni

Slovenija

Obveščanje o nevarnih živilih po besedah generalnega direktorja uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janeza Posedija poteka avtomatsko. V luči odkritja prisotnosti nedovoljenega aditiva v mesnih pripravkih pri slovenskih trgovcih je pojasnil, da o tem potrošnikov ne obveščajo, če izdelka verjetno ni več v obtoku.

Uprava za varno hrano je prejšnji teden javno razkrila imena trgovin, v katerih so odkrili prisotnost nedovoljenega aditiva sulfita v mesnih pripravkih, ker pa so bili nekateri izsledki iz junija, so se mediji razpisali o prepočasnem obveščanju potrošnikov. Posedi je v včerajšnji izjavi za medije izpostavil, da je šlo v tem primeru za nedovoljeno prakso in ga v pripravkih ne bi smelo biti.

Vse, kar se tiče komuniciranja v zvezi z nevarnimi živili, teče po principu avtomatike, je pojasnil. O takšnih živilih imajo, kot je dodal, v sistemu RASFF veliko poročil, a ta poročila so v sistemu le, ko gre pričakovati, da je živilo lahko še vedno na policah.

Direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak je izpostavila, da je šlo v primeru mesa za živilo z izjemno kratkim rokom in kratko verigo; neposredno mesar-potrošnik. Rok trajanja takšnih živil je okoli tri, štiri, izjemoma šest dni, medtem ko rezultati analitskih metod trajajo pet do sedem dni.

Princip, da se nekaj dni po roku uporabe ne obvešča o nevarnem živilu, ni slovenski princip. Takšen princip je RASFF princip in ga uporabljajo tudi druge članice EU, je še izpostavila Bizjakova. "Če bi obstajala verjetnost, da bi bilo takšno živilo še v obtoku, se obvešča potrošnike, druge države članice, če je verjetno, da ga ni več v obtoku, pa se ne obvešča," je ponovila.

Po njenih besedah je sicer tudi zaskrbljujoče, da trgovski centri niso sami ugotovili prisotnosti nedovoljenih aditivov v mesu. Ali so delali z vedenjem delodajalca ali ne, ni želela ugibati, je pa izpostavila, da je uprava zahtevala korekcijske ukrepe.

Posedi je še izpostavil, da bi se v primeru zastrupitve potrošnikov na upravo obrnile zdravstvene službe, s katerimi bi potem skupaj poiskali vir. "Nemogoče je pregledati vsa živila, ki jih ljudje pojejo, so pa nosilci dejavnosti dolžni imeti vzpostavljene sisteme, da ta tveganja obvladujejo," je še dejal.

Na dogajanje sta se včeraj ob robu novinarske konference o delu prehranskega varuha odzvala tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič in direktor direktorata za hrano in ribištvo Bojan Pahor. "Vsako kršenje nekih standardov, ki veljajo, je zame nedopustno. In če je dodajanje takšnih ali drugačnih aditivov v mesu prepovedano, potem je to prepovedano, ni dopustno v manjših količinah," je dejal Hrovatič. Tudi za Pahorja, ki obsoja nepoštene prakse s tega področja, je to nedopustno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
melinelie4 |  16 .10. 2019 ob  15: 02

100% KREDITNA PONUDBA : 5.000€ - 900.000€
Na ta nacin je javnost obvešcena, da trenutno nudimo posojilo ljudem, ki potrebujejo financno pomoc, po nizki obrestni meri 3%. Ce želite zaprositi za posojilo, se obrnite na nas za vec informacij po elektronski pošti: borut.martin@gmail.com / Whatsapp 33644684281
melinelie4 |  16 .10. 2019 ob  15: 02

100% KREDITNA PONUDBA : 5.000€ - 900.000€
Na ta nacin je javnost obvešcena, da trenutno nudimo posojilo ljudem, ki potrebujejo financno pomoc, po nizki obrestni meri 3%. Ce želite zaprositi za posojilo, se obrnite na nas za vec informacij po elektronski pošti: borut.martin@gmail.com / Whatsapp 33644684281