RAZBIJMO TABUJE PRED STRAHOM PRI OŽIVLJANJU: Ob svetovnem dnevu številni dogodki

Slovenija

Ob svetovnem dnevu oživljanja potekajo številni dogodki, izobraževanja in delavnice, s katerimi nevladne organizacije razbijajo tabuje pred strahom pri oživljanju. Posebno pozornost v letu 2019 namenjajo tudi izobraževanju otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije ta dan posvečata ozaveščanju o pomenu oživljanja z namenom, da bi si ljudje med seboj pomagali takrat, ko je pomoč najbolj potrebna. Kot so opozorili, se namreč 60 odstotkov srčnih zastojev zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja.

Na leto se pri nas zgodi do 1700 srčnih zastojev. Zavedanje ljudi, da lahko oseba po srčnem zastoju v primeru, da ne začnemo oživljanja, umre v 10 minutah, je zato izjemno pomembno. Brez oživljanja že v treh do petih minutah nastanejo nepopravljive okvare možganov, stisi prsnega koša pa možnost preživetja povečajo za trikrat, v sporočilu za javnost opozarjata Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije.

Pri organizaciji današnjih skoraj 100 brezplačnih dogodkov, na katerih sodeluje več kot 400 prostovoljcev, po vsej Sloveniji sodelujejo območne enote Rdečega križa Slovenije in številna društva. Razpored dogodkov je na voljo na http://slors.szum.si/svetovni-dan-ozivljanja-2019/.

Ob letošnjem svetovnem dnevu oživljanja na družbenih omrežjih poteka tudi akcija, v kateri z namenom večje pripravljenosti za nujno in hitro pomoč ob srčnem zastoju pod ključnikom #SlovenijaOzivlja zbirajo fotografije in video posnetke, kje vse lahko pride do situacije, ko je potrebno oživljanje.

Geslo letošnje akcije sporoča, da lahko oživlja skoraj vsakdo. "Otroci od četrtega do osmega leta lahko pomagajo tako, da prepoznajo znake srčnega zastoja in pokličejo na številko 112. Otroci med 8. in 12. letom lahko že izvajajo stise prsnega koša, od 12. leta pa lahko tudi že uporabljajo defibrilator," so izpostavili v sporočilu za javnost.

Slovenija sicer svetovni dan oživljanja letos obeležuje četrto leto. Uvrščamo se med države z eno bolj aktivnih mrež nevladnih organizacij, tako na področju spodbujanja vključevanja temeljnih postopkov oživljanja v redni izobraževalni proces, kot tudi po razširjenosti defibrilatorjev. Teh je v Sloveniji že več kot dva tisoč.

Trije enostavni koraki oživljanja, ki lahko rešijo življenje, so prepoznavanje znakov srčnega zastoja, klic na 112 in izvajanje stisov prsnega koša.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija