PETAROS IN MUŽINIĆEVA BI GLEDALIŠČE TARTINI DALA V NAJEM: Sodelovali bi "akterji lokalne skupnosti"

Piran

Svet Krajevne skupnosti (KS) Piran je na svoji drugi seji soglasno sprejel sklep, naj se gledališče Tartini izvzame iz lastnine, s katero upravlja Avditorij Portorož. Po njihovem predlogu naj z gledališčem upravlja Zveza kulturnih društev Piran v sodelovanju z ostalimi kulturnimi inštitucijami, določena sredstva za delovanje pa bi bila krita z najemnino od gostinskega lokala Cafe Teater.

Lani spomladi so člani KS Piran idejo predstavili piranskemu županu Đeniu Zadkoviću in nekaj članom kabineta kot enega od ciljev "revitalizacije Pirana", Davorin Petaros pa je pobudo, da bi se gledališče Tartini dalo v najem, podal tudi na zadnji seji občinskega sveta.

"Gledališče lahko zaživi, če nam bo dostopno, pod budnim očesom lastnika in s sodelovanjem akterjev lokalne skupnosti," pravi predsednica KS Piran, Zora Mužinić, ki dodaja, da zaprt teater, kljub prenovi, podlega zobu časa in z različnimi izgovori ostaja nedostopen in vsem v škodo.

Zora Mužinić

"Maloštevilni dogodki, katerih akterji so domači glasbeniki, gledališka skupina, predstave društev ipd., ga kljub znanim demografskih spremembam in nevšečnostmi z dostopnostjo napolnijo do zadnjega kotička," poudarja Mužinićeva, ki meni, da je za skupnost odprt, delujoč teater pomemben povezovalni in mestotvoren prostor, samo v takem pa se lahko razvijajo kulturni utrip, sožitje in dialog skupnosti.

Informacije o pobudi na občinskem svetu so potrdili tudi na Občini Piran, kjer pravijo, da se bodo v prihodnosti do nje opredelili. "Gre namreč za kompleksno vprašanje, na katero bo treba poiskati dokončen odgovor s pomočjo številnih deležnikov," so zapisali v občinski službi za odnose z javnostmi.

Z Gledališčem Tartini Piran trenutno upravlja javni zavod Avditorij Portorož. Namenjeno je koncertom, gledališkim predstavam, recitacijam, večmedijskim predstavam, simpozijem, konferencam ipd. Z demontažo stolov je prizorišče primerno tudi za plesne prireditve, sprejeme in gala večerje.

Gledališče Tartini Piran sicer sodi med najkakovostnejše spomenike meščanske kulture v Piranu. Oder meri 80 kvadratnih metrov, v parterju dvorane je nameščenih 180 sedežev, na balkonu, v ložah in na galeriji pa še 83 sedežev. Sedišč je tako skupaj 263.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
StrupeniAdi |  13 .02. 2020 ob  22: 21
Se opravičujem imaš prav!
Eho |  13 .02. 2020 ob  21: 33
StrupeniAdi | 13 .02. 2020 ob 18: 34


Ploščad v samem centru Portoroža imajo v upravljanju Obalne galerije...


StrupeniAdi |  13 .02. 2020 ob  18: 34
-4
Diaz
Veronika Izabel!Ne mešaj hruške in jabolka! Nimata Petaros in Zoki popolnoma nič z tem.Ideja je zelo stara,najmanj 30 let! Nekdo stalno to minira in zavira to realizacijo.Bil bi že skrajni čas da se to uresniči.!
Sem globoko prepričan da bi TG veliko bolje zaživel kot sedaj ,predvsem v korist Pirančanov ,kakor ostalih.
Seveda gre v prvi vrsti za denar ki bi se ga moral Avditorij odreči v korist TG.
Sicer se pa vidi gospodarjenje Avditorija marsikje.!Tudi z ploščadijo v samem centru Portoroža ,upravlja Avditorij(naj se vprašajo tisti ki so to dovolili).
Rezultati so vidni,nič od nič,še število prodajnih hišic niso sposobni urediti.
V kolikor do tega ne pride,je to samo še ena potrditev da se v OP nadaljuje stara politka........lp

Veronika Izabela |  13 .02. 2020 ob  13: 56
12
Samo Davorinu in njemu podobnim naj ne dajo gledališča. Petaros je v zadnjih 20 letih delal po Piranu in nam Pirančanom zgolj škodo, saj zna le rušiti, ne pa graditi. Sem odločno proti. Sicer pa smo videli, koliko zaveznikov imata Davorin in Muženićka, ko sta organizirala veliko stavko proti parkirnemu režimu, na kateri ni bilo nobenega, razen njiju dveh, taksista Armandota, ki parkira kjer se mu v danem trenutku zdi najbližje, in zbeganega kvazi glasbenika, ki straši po Piranu s peterokrako zvezdo.