PETA SMRTNA ŽRTEV IN NAJVEČJI SKOK ŠTEVILA OKUŽENIH V SLOVENIJI: "Pričakujemo porast, vrha epidemije še ne moremo napovedati"

Slovenija

V domu za starejše v Šmarju pri Jelšah je danes umrl oskrbovanec, pri katerem so potrdili okužbo z novim koronavirusom. To je peta žrtev zaradi covida-19 v Sloveniji, kjer so od torka našteli 50 novih primerov okužb. Skupaj je tako potrjenih 526 okužb, je sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. Med okuženimi je tudi 73 zdravstvenih delavcev. V zadnjem dnevu smo zabeležili doslej največji skok števila okuženih v Sloveniji.

"V naslednji dneh pričakujemo porast števila bolnikov. Vrha epidemije danes še ne moremo napovedati," je v izjavi za medije pojasnil minister. Opozoril je, da se situacija lahko hitro poslabša, če ne bomo strogo upoštevali vseh navodil in ukrepov. 

Gantar je danes dejal, da je do zdaj potrjenih 528 okužb. Medtem pa na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) navajajo, da je bilo do 24. marca do 24. ure opravljenih 16.113 testiranj, od tega je bilo 528 pozitivnih testov. Gre pa za 526 oseb, saj so test pri nekaterih ponavljali. Skupno so sicer odvzeli že 16.113 brisov, samo v torek je bilo po ministrovih besedah testiranih 1243 oseb.

Danes zjutraj je bilo po Gantarjevih besedah hospitaliziranih 72 bolnikov, od tega jih 14 zdravijo na intenzivni negi

V slovenskih bolnišnicah je za bolnike s koronavirusno boleznijo na voljo 539 postelj. Po potrebi se to število na račun dodatnega zmanjševanja ostalega programa lahko poveča do tisoč. Na razpolago je trenutno 56 postelj na intenzivni negi.

Da bi zdravstveni sistem v največji meri prilagodili naraščajočemu številu bolnikov s covidom-19, so si po Gantarjevih besedah v zadnjih dneh prizadevali za vzpostavitev drugačne organizacije. Zaradi omejenih kadrovskih zmogljivosti, opreme in prostorov so zmanjšali število rednih programov, poleg tega pa želijo vsaj na najbolj ključnih področjih povezati bolnišnice.

Kot je napovedal minister, bodo določili koordinatorje oz. strokovnjake za posamezna področja v posameznih bolnišnicah, ki bodo imeli celosten pregled nad dogajanjem in kapacitetami v državi. Na določenem področju, na primer na intenzivni negi, pa bodo delovali kot ena bolnišnica. "Tako bomo lahko vsak trenutek razpolagali s podatkom o tem, kje imamo na razpolago dovolj osebja, dovolj opreme in tudi prostora za morebitne nove bolnike s covidom-19," je pojasnil Gantar.

Tomaž Gantar

Na primarnem nivoju je trenutno vzpostavljenih 22 vstopnih točk za odvzem brisa. S prerazporeditvijo zdravstvenega osebja na primarnem nivoju želijo zagotovili tudi boljšo oskrbo v domovih za starejše, saj gre po Gantarjevih besedah za ene od kritičnih točk, kjer so posledice okužbe lahko najhujše.

Žarišči sta v domovih za starejše v Metliki in Šmarju pri Jelšah. Okužbe pa so potrdili tudi v domu starejših v Preddvoru, enota v Naklem, in v enoti Bokalce v Domu starejših občanov Vič-Rudnik v Ljubljani, je danes sporočil minister za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Janez Cigler Kralj

Na vprašanje, koliko bolnikov je v Sloveniji že ozdravelo, je Gantar pojasnil, da definicije za ozdravitev ni. Če pa kot ozdravljene smatramo odpuščene iz bolnišnice, je bilo takih nekaj deset. Z Golnika se v dom starejših v Metliki vračajo tudi trije oskrbovanci, ki nimajo več znakov okužbe, je dodal Cigler Kralj. "Nimajo več znakov okužbe, bodo pa preventivno v sobah za izolacijo," je povedal.

Cigler Kralj je ocenil, da so vsi domovi in ostali zavodi dobro načrtovali svoje delo za primer večjega števila okužb ter se organizacijsko in tehnično dobro pripravili na te razmere. "Dogovorjen ukrep, da se brise stanovalcem jemlje v domovih za starejše, teče, morda povsod še ne čisto gladko, a se stvari na lokalnem nivoju odpravljajo," je opisal razmere na terenu.

Oba ministra sta opozorila, da je eden od večjih izzivov tako v domovih kot zdravstvenih ustanovah zaščitna oprema. Več o opremi naj bi pristojni pojasnili v četrtek, sicer pa po Gantarjevih besedah potekajo dobave v manjših količinah, dostavo opreme bolnišnicam pa prilagajajo.

Za naslednji mesec pa Slovenija razpolaga tudi z zadostnimi količinami zdravil, v teku so tudi postopki nabave za dodatna zdravila, je zagotovil Gantar. Opomnil pa je, da so države tudi na tem področju začele omejevati izvoz. Prek diplomatsk-konzularnega predstavništva so se obrnili tudi na Japonsko za eno od zdravil, predvideno za zdravljenje covida-19. "Eksperimentalnih študij je kar nekaj, znanstvenih dokazov pa ni dovolj, da bi šli v hiter uvoz kakšnega od drugih zdravil," je še opozoril Gantar.

Spodaj je tabela s podatki o skupnem številu okuženih po dnevih ter s podatki o novih potrjenih okužbah in številu umrlih za posamezni dan. Z današnjim dnem se je po pojasnilih ministrstva za zdravje spremenila metodologija zajema podatkov, pri čemer je po novem presečna ura polnoč, in ne več 10. ura (od tod tudi razlika v seštevku podatkov).

Podrobnejše pojasnilo:
Po pojasnilih ministrstva za zdravje so podatke o novih okužbah in dnevnem prirastu sporočali za stanje ob 10. uri na določen dan. Tudi v torek so še razpolagali s podatki o okuženih do 10. ure. Danes so prešli na nov način sporočanja teh podatkov, zbirajo jih od polnoči do polnoči. Tako se podatki, ki jih je minister za zdravje Tomaž Gantar podal danes v izjavi za medije o prirastu 50 bolnikov, nanašajo na novookužene v torek, a že po novi metodologiji. Od to tudi razlika v seštevkih o stanju v torek in prirastu novookuženih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  25 .03. 2020 ob  20: 31
Kje so sibke tocke vsakega problema,recimo blok z vecjim st.stanovalcev.Ljudje morejo biti doma kljub temu pa lahko smukne v klet,nabiralnik,nese smeti...
Ko odpres kanto za smeti se notranjost malo "prezraci" in mimogrede vdihnes pline..
Virus je lahko vec casa v zraku in v trgovini nimajo vsi mask prav tako banki,bencinski
Mladina se druzi skupaj,prav tako ozke ulice in hodniki so nevarni
Pandemija bo se trajala