PAHOR VROČIL ODLIKOVANJI: Prejeli sta jih skupini za razminiranje (FOTO)

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je skupini za razminiranje iz Teritorialne obrambe in civilne zaščite 1991-1994 na slovesnosti v predsedniški palači danes vročil državno odlikovanje častni znak svobode Republike Slovenije. Odlikovanje red za zasluge je vročil državni enoti civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Skupina za razminiranje iz Teritorialne obrambe in civilne zaščite 1991-1994 je odlikovanje prejela za učinkovito, požrtvovalno in junaško izvedeno akcijo Razminiranje 1991-1994.

Pripadniki skupine so posamezniki, ki so s svojimi hrabrimi dejanji rešili marsikatero življenje, celotni narod pa so opogumili in ozavestili, da smo sposobni v najbolj nevarnih situacijah s požrtvovalnostjo in strokovnostjo odpraviti vsake, tudi najbolj zahtevne in nevarne težave. Bili so sestavni del skupine, ki jo predsednik republike danes odlikuje s častnim znakom svobode RS, so navedli v utemeljitvi.

Red za zasluge pa je enota civilne zaščite prejela za dolgoletno uspešno uničevanje neeksplodiranih bojnih sredstev. Kot je uvodoma pojasnjeno v utemeljitvi, v Sloveniji prebivalci skoraj vsak dan naletijo na eksplozivne ostanke vojn oziroma neeksplodirana ubojna sredstva. Odstranjevanje in uničevanje teh sredstev sta naloga zaščite, reševanja in pomoči, ki ju izvaja Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi pod okriljem Civilne zaščite.

Čeprav so pripadniki enote v zadnjih letih izvedli nekaj odmevnih akcij uničevanja predvsem letalskih bomb v morju ali bližini naselij, je njihovo delo večinoma neopazno. Vsakodnevna nevarnost in tveganje lastnega življenja ali zdravja v korist splošnega dobrega pripadnike enote uvršča med prave junake naše družbe.

Priznanje zdajšnji sestavi državne enote pa je tudi priznanje več kot sto pripadnikom, ki so v preteklih desetletjih zavzeto in požrtvovalno uničevali posledice vojn, zaradi katerih je bilo v Sloveniji več tisoč žrtev. Koliko življenj je bilo rešenih zaradi junakov, ki danes prejemajo državno priznanje, ostaja neocenjeno, a neprecenljivo, je še navedeno v utemeljitvi za prejem odlikovanja.

Pripadnikom postaje mejne policije Holmec pa je predsednik republike podelil listino o sodelovanju v enoti, ki je bila leta 1992 odlikovana s srebrnim častnim znakom svobode RS. Listino so prejeli za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Slovenije.

Pripadniki Postaje mejne policije Holmec so v času agresije jugoslovanske armade (JA) na RS s svojim junaštvom, osebno hrabrostjo in požrtvovalnostjo bistveno prispevali k obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti RS, je navedeno v utemeljitvi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija