POLICIJA PRIJELA VEČJE ŠTEVILO PREBEŽNIKOV: Večino so že vrnili Hrvaški (VIDEO)

Kronika

Večino, kar 108 od 123 migrantov, ki jih je policija v petek prijela pri Šembijah, so vrnili na Hrvaško, 15 pa jih je zaprosilo za azil. Med slednjimi gre pretežno za mladoletne osebe, je danes pojasnil Tomaž Čehovin iz Policijske uprave Koper. Akcija še poteka, je pa Čehovin izpostavil, da so bili policijski postopki zakoniti in strokovni.

Postopki v zvezi s petkovim prijetjem večje skupine prebežnikov so bili po dosedanjih ugotovitvah zakoniti in strokovni, je v izjavi za medije poudaril vodja sektorja uniformirane policije Policijske uprave (PU) Koper Čehovin.

Zaradi zagotavljanja varnosti tako prebežnikov kot policistov se postopke izvaja skladno z določenimi zakonitimi standardi in tako je bilo tudi v tem primeru. Policisti so migrantom ukazali, naj se uležejo, s čimer so jih lažje nadzorovali in nato tudi kakovostno izvedli postopek.

Po izvedbi varnostnih pregledov in ko ni bilo več konkretne nevarnosti, da bi bil v postopkih kdo ogrožen, so prebežnike pospremili do avtobusov, s katerimi so jih pripeljali na policijsko postajo. Tam so opravili registracijske postopke in jih nato z avtobusi vrnili hrvaškim organom.

Kot je navedel Čehovin, pri tem nihče ni bil poškodovan niti ni bilo nasilja, migrante pa so tudi oskrbeli z osnovnimi potrebščinami in hrano. Doslej pri migrantih sicer niso našli orožja ali nevarnih predmetov, prirejenih za napad.

V petkovi akciji je sodelovalo okoli 40 policistov, pri čemer so se odzvale tudi druge policijske uprave.

Vodja sektorja uniformirane policije je ob tem sodelovanje s hrvaško policijo ocenil kot dobro ter dodal, da do zdaj ni bilo težav z vračanjem migrantov. Prav tako so na policiji zadovoljni z delom Slovenske vojske, ki jim je v veliko pomoč. Po drugi strani pa Čehovin razume lokalno prebivalstvo, saj je Bistriško veliko območje "in odzivnost včasih je tudi slabša, kot bi si jo mogoče kdo želel".

Tomaž Čehovin, po pooblastilu vodja Policijske uprave Koper, o delu policistov na področju preprečevanja ilegalnih migracij.

Posted by Policijska uprava Koper / Police Directorate Koper on Sunday, July 21, 2019

Policijski postaji Ilirska Bistrica sicer tako slovenska policija kot Policijska uprava Koper ves čas zagotavljata kadrovsko pomoč zaradi povečanega pritiska ilegalnih migracij, tako da delo poteka učinkovito, je prepričan Čehovin. Ob tem je izpostavil dodatno pomoč vojske, ki se bo s ponedeljkom še okrepila z napotitvijo še enega voda.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija