PAHOR PODPISAL UKAZ O IMENOVANJU ŠUMIJA ZA PREDSEDNIKA KPK: Štiriletni mandat bo začel aprila

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal ukaz o imenovanju Roberta Šumija za predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Ukaz bo v uradnem listu objavljen v petek, Šumi pa bo šestletni mandat predsednika komisije nastopil 1. aprila, so sporočili iz urada predsednika republike.

Kot so zapisali, je Pahor ukaz o imenovanju Šumija za predsednika protikorupcijske komisije podpisal po pogovoru z izbirno komisijo, preučitvi njenega poročila, opravljenih razgovorih s kandidati in po javni predstavitvi Šumija kot kandidata za to funkcijo.

Pahor je sicer Šumija izbral med štirimi kandidati, ki jih je kot primerne ocenila izbirna komisija. Šumi pa se je nato v začetku tega tedna v predsedniški palači predstavil javnosti. Kot je dejal, želi s svojim znanjem in izkušnjami izboljšati ugled komisije v javni sferi. Poudaril je moč preventive, ozaveščanje ljudi o korupciji in njihovo integriteto.

"S svojimi strokovnimi in vodstvenimi izkušnjami, s svojim dosedanjim delom in izkazanim poznavanjem poslanstva KPK izpolnjuje visoke strokovne kriterije za uspešno opravljanje te funkcije," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v predsednikovem uradu.

45-letni Šumi je vodja centra za raziskovanje in socialne veščine na policijski akademiji ter docent na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru. Med letoma 2008 in 2010 je vodil delovno skupino za krepitev integritete policistov, od leta 2011 je predsednik odbora za integriteto in etiko v policiji, ki deluje kot posvetovalno telo generalnega direktorja policije.

Zdajšnjemu predsedniku KPK Borisu Štefanecu mandat poteče marca. Štefanec je sicer tudi sam znova kandidiral za predsednika KPK, a ga izbirna komisija ni uvrstila na seznam primernih kandidatov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija