AKCIJA NPU NAD GGM ŠE KAR ODMEVA: A kaj pravijo številke?

Piran

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so v torek presenetili s hišni preiskavami na Obali. Kot je znano, so iskali dokaze o morebitnih nepravilnostih pri oddaji centralnega dela plaže Portorož. Včeraj so iz Okolja Piran sporočili, da je bila preiskava opravljena na podlagi ovadbe občinskega svetnika Davorina Petarosa in občinske svetnice Nevenke Kavčič, oba sta člana stranke GZOP. Direktor Okolja Gašpar Gašpar Mišič je bil tisti dan večji del preiskave v policijskem pridržanju. Kaj je bil razlog in kako v javnem podjetju odgovarjajo na očitke?

Včeraj so se na dogajanje v zvezi s preiskavami odzvali tudi v GZOP. Kot so zapisali, je med drugim pri oddajanju portoroške plaže v najem Hotelu Kempinski Palace sporna sama ekonomičnost najema in izguba več milijonov dohodkov v občinskem proračunu. Pri tem očitajo tudi vrednost najemnine, ki da je "nizka glede na pričakovan dobiček".

Oddaja plažne površine v izmeri 2165 kvadratnih metrov Hotelu Palace Portorož je del sanacijskega načrta podjetja, ki ga je potrdil nadzorni svet družbe, so se to odzvali v Okolju Piran. "Izhodiščno najemnino 18.402,50 evrov je določil Salko Pivać, sodni cenilec in izvedenec gradbene stroke, ki je pristojen za ocenjevanje višine najemnin," so pojasnili in dodali, da je ocenjena vrednost najemnine primerna. To so podkrepili s primerjavo plaž v Fiesi in Strunjanu, ki jih Okolje trži za nižjo najemnino ob bistveno večji površini, kar prikazuje tudi spodnja tabela.

Primerjava treh plaž, ki jih trži Okolje Piran.

Glede izgube več milijonov dohodkov v občinskem proračunu pa na Okolju Piran odgovarjajo, da oddaja izboljšuje celotno poslovanje Centralne plaže Portorož zaradi večjega prihranka na stroških v znesku  65.436 evrov na leto ne glede na znižane prihodke v višini 35.367 evrov. Pri tem dodajajo, da bo s tem izkazan boljši poslovni izid v letošnjem letu za najmanj 30.000 evrov za enoto Centralna plaža Portorož. 

Okolje Piran ima znotraj sektorja turistične infrastrukture pet ločenih enot. Ena od teh je imenovana plaža in obalni pas. Ta se deli na plažo, ki predstavlja Centralno plažo Portorož in obalni pas, ki zajema preostale dele območja, s katerimi upravlja javno podjetje.

Rezultati poslovanja kažejo izgubo

Rezultati poslovanja za celotno Centralno plažo Portorož od leta 2016 do vključno 2018 izkazujejo izgubo, je razvidno iz spodnje tabele. Prihodki, ki nastajajo iz naslova trženja ležalnikov, senčnikov in sanitarij znašajo od 180.000 evrov do 232.000 evrov in so močno odvisni od vremenskih razmer, nadalje pojasnjujejo v družbi. "Stroški materiala, stroški storitev in drugi odhodki, ki se neposredno nanašajo na izvajanje te storitve, znašajo od 850.000 evrov do 910.000 evrov na leto, povzeto po revidiranih računovodskih izkazih za obdobje od 2016 do vključno 2018. Iz tega izhaja, da stroški znatno presegajo prejete prihodke iz opravljanja dejavnosti na plaži, ki se kot posledica izkaže v negativnem rezultatu poslovanja za oddelek Centralna plaža Portorož."

"Upravljanje plaže ne predstavlja priložnosti"

V javnem podjetju Okolje Piran so se poslužili še enega primera. "Lep pokazatelj, da upravljanje plaže ne predstavlja priložnosti, kot si to nekateri zmotno predstavljajo, je tudi odločitev Hotelov Metropol d.o.o., da se odpovejo koncesiji na delu Centralne plaže Portorož v dolžini 420 metrov obalnega pasu zaradi težav s presežkom stroškov nad prihodki pri upravljanju plaže. Njihova odločitev temelji na nedonosnem poslovanju upravljanja plažne površine." Ta primer po njihovem mnenju še dodatno potrjuje pravilnost njihove poslovne odločitve, da so del portoroške plaže oddali v najem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Dejan |  07 .02. 2020 ob  16: 04
@Veronika Izabela
Ma daj, ne s***! Saj je prav, da proti plačilu ali proti (plačanemu) interesu zagovarjaš ta poliom od situacije, ma bodi vsaj kredibilen - za tiste (pol)pismene! Ta "javni" razpis je problematičen po celi liniji, od začetka do konca. ( ;) Morda bi se kdo prijavil, če bi razpis bil DEJANSKO javen, tako pa je bil...kot sam Mišič pove v kamero...prirejen.)

In še nekaj:po tej ta isti ekonomski logiki oddaje dela plaže, opravičilo oz utemeljitrev tega, potem takem bi veljalo oddati še ves preostanek plaže. Ampak ne.

Grozljivka, kje živimo.
Veronika Izabela |  07 .02. 2020 ob  08: 05
-2
Dejan, ma kaj bluziš? Razpis je bil javen. Zakaj nisi na njem sodeloval in bi ti zaslužil vse te virtualne milijone, o katerih fantazirajo GZOP Nobelovi nagrajenci s področja ekonomije, za katere je že lep čas jasno, da znajo zgolj nergati in rušiti. Samo poglej si jih, kaj pa je kdo med njimi ustvaril? Več ali manj vsi v socialnih stanovanjih ali pa pri starših. Že stari Grki so lepo vedeli, da se je treba bati oblasti željnih pastirjev.
Dejan |  07 .02. 2020 ob  00: 01
Na prvem mestu velja ugotoviti, da je plačan damage contorl PR močno plačan. Ampak vseeno gremo dalje.

GGM na svoji tiskovki v kamero pove, da je dobil pobudo za oddajo plaže s strani Kempinskega, da so na podlegi le-te pripravili razpis, "malce počakali da se ustrezno pripravijo", zavlekli roke in podobno, ter da je bil edini ponudnik. Timing razpisa, roki, vnaprej posredovane zahteve oz pogoji (ki jih je potrebno izpolnjevati) in podobno. Torej, prevod in povzetek, razpis je bil prirejen. Nekoga so favorizirali.

V nadaljevanju tiskovke celo pove (grozno resno zadevo!), "da če bi bilo več prijavljenih, bi lahko iztržili višjo ceno". !!! E, pa v tem grmu tiči eden od zajcev, saj prav to je očitek.

Seveda JE oškodovanje, na več nivojih, od izgubljenega zaupanja dalje, da o finančnem niti ne govorimo.
glas razuma |  06 .02. 2020 ob  23: 32
-4
Ti računi ali dokumente naj bi bili zaupni , kako so prišli novinarji do njih jQuery112304109575662349785_1581028158096 Nekomu se bodo zaprla vrata za vedno
Obala1 |  06 .02. 2020 ob  20: 32
temu se v navadnem svetu reče plačani članek....avtor primerja Strunjan ali Fieso in Portorož....kot da primerjaš fičota in Ferrarija ....normalno je, da mora najemnina v Portorožu biti bistveno dražja saj je fluktuacija bistveno večja ....če bi plaža bila v privat rokah bi bili prihodki bistveno večji ter stroški bistveni manjši....ne bi se kradlo ali trošilo na provizije in vezane prijateljske posle ( vsi ki poznajo to plažo vejo o čem govorim)....bistveno boljše je kasirat nekaj pod mizo in dat nekomu v najem ( pa spomnite se Alaye ki je v času Žerjala plačevala Metropolu manj kot 6 tisoč na leto ....poštenost na višku :-) )....hoteli ste Mišiča zdaj si ga držite
Tiramola  |  06 .02. 2020 ob  18: 44
-7
Koliko mladih je imelo službo v poletnih mesecih?
Mladi branite svojo plažo. Lp
Tiramola  |  06 .02. 2020 ob  18: 41
12
Zanimivo bi bilo vedet koliko najemnine plačujejo lokali, ki so posegli na plažo. V času Gantarja in Radojkoviča.
In tiste barake slaščičarne se širijo na plažo. In lokali ob promenadi vsak po svoje polagajo ploščice proti morju.
Alaja je popolnoma uničila pomol.
Kanela bar saj veš Genio njen dolg.

A pozna kdo stare meje plaže? Joj kako je bila velika včasih!
Kje je tu krajevna skupnost Portorož? Občina?
Portorožani?

Ta kraj Istre si ne zasluži tako slabih gospodarjev!

Grem na sprehod.......na plažo.....

max |  06 .02. 2020 ob  17: 02
10
Res ne štekam, kako ste v Piranu tako nesposobni, da ne privabite kopalce na plažo celo leto, saj temperatura morja nikoli ne pade pod ničlo, in nižja, ki je temperatura morja, bolj je zdravo za človeški organizem.Podjetniki pa taki...
Darko |  06 .02. 2020 ob  16: 10
16
na Kanal A so lepo povedali:
Preiskava še poteka, a očitno kamorkoli pride GGM se dviguje prah.
Pred vstopom v državno politiko je bil GGM znan po nepremičninah (piranski varuh kulturne dediščine ga večkrat prijavi gradbenemu inšpektoratu), pa po razhajanju z župani (Gantar, Bossman. Popovič). GGM postane širši javnosti bolj znan, ko je leta 2011 na državnozborskih volitvah izvoljen za poslanca na listi Zorana Jankoviča
GGM kot poslanec Pozitivne Slovenije izjavi: Zorana Jankoviča lahko izkrcate na Antarktiki in bo s pingvini ustvaril pogoje za razvoj.
GGM kot najbolj zvest podpornik Jankoviča napove, da bo v primeru zmage Bratuškove na kongresu stranko zapustil. Spomnimo: Ko je Bratuškova prevzela premiersko mesto, je stopil v njen kabinet kot državni sekretar !. Izjavi: Sedaj ni čas, da pridejo vajenci, sedaj prihajamo tisti, ki vemo kaj hočemo.
Po zgolj 4 mesecih odstopi s tega mesta in brez razpisa vstopi Luko Koper, kot predsednik uprave. Sredi mandata ga vinjenega za volanom dobijo policisti, katerim najprej ne ustavi, nato jih zmerja. Zaradi razburjenosti ga ti celo vklenejo. Po letu dni mandata ga v Luki odpokličejo in gre na koprsko komunalno podjetje Marjetico. Za nabavo pršuta porabi skoraj 15.000 evrov, za drugo pa še … V Kopru neuspešno kandidira za župana. Vrne se v Piran, kjer odda centralnega dela plaže hotelu Kampinski v najem.
O zahtevani dokapitalizaciji Okolja bodo mediji poročali naslednji teden …
Darko |  06 .02. 2020 ob  15: 35
če plaža prinaša Okolju izgubo, naj občina najde drug najemnik.
Najemnina pa gre občini !
Veronika Izabela |  06 .02. 2020 ob  14: 02
22
GZOP Nobelovi nagrajenci s področja ekonomije so ponovno dokazali, da so strokovnjaki zgolj za rušenje in razgrajanje.
vseved |  06 .02. 2020 ob  13: 55
18
Iz zgoraj prikazanega je jasno, da je GGM deloval v interesu občine in če se ga preganja se ga ne sme ker je oddal del plaže, ampak zakaj ni oddal celotne plaže ki očitno prinaša izgubo.