PRIMORSKI POSLANEC ŽIŽA PO POGOVORIH PRI PAHORJU: Pripravljeni sodelovati, nikakor pa biti jeziček na tehtnici

Slovenija

Vodja poslanske skupine italijanske in madžarske narodne skupnosti Felice Žiža je po današnjem pogovoru s predsednikom republike Borutom Pahorjem pojasnil, da sta poslanca pripravljena na predčasne volitve. Bi pa bila pripravljena sodelovati tudi z morebitno novo vlado, a pri tem pričakujeta, da bo ta sprejemala njune pobude in predloge. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je predsedniku republike danes sporočil, da se DeSUS pripravlja na volitve, a ne zavračajo pogovorov za oblikovanje nove vlade. Odločili se bodo v korist stranke in Slovenije, če bi se odločili za sodelovanje v vladi z SDS, pa je za DeSUS ključno uresničevanje strankinega programa in da se ne odpira ideoloških tem.

Pri predsedniku republike Borutu Pahorju nadaljujejo posvetovanja z vodji poslanskih skupin o nadaljnjih korakih po odstopu Marjana Šarca. Kot je po posvetu pojasnil Žiža, bo morebitni novi vladi predlagal podpis sporazuma o sodelovanju, ki so ga podpisali tudi s Šarčevo vlado in je za obe narodni skupnosti zelo pomemben dokument. V njem so navedeni njihovi bistveni predlogi in pričakovanja za štiriletni mandat.

Določene zadeve iz tega sporazuma so že uresničili, večina je še odprtih, za nekatere pa so po besedah Žiže ugotovili, da jih bo treba še dodati. "Smo pripravljeni sodelovati, ne bi pa želeli biti jeziček na tehtnici. Želeli bi sodelovati z vlado, ki ima dovolj poslancev, da se zakoni in reforme lahko sprejemajo brez prevelikega pritiska na poslanca obeh narodnih skupnosti," je pojasnil.

Žiža je tudi pojasnil, da so jih iz SDS že kontaktirali, a na pogovoru še niso bili. Sodelovanje z vlado Marjana Šarca je bilo zanj pozitivna izkušnja.

Če bi se pokazala težnja za odpiranje ideoloških tem, v takšni koaliciji DeSUS ne more sodelovati, je v izjavi po srečanju s predsednikom republike Pahorjem pojasnil Jurša.

V petek se bodo predstavniki DeSUS sicer udeležili pogovora pri predsedniku SDS Janezu Janši. Kot je pojasnil Jurša, se bodo v prvi fazi pogovarjali ločeno, torej ne v kakšnem sredinskem bloku. Je pa potrdil, da je bila predsednica DeSUS Aleksandra Pivec v sredo na spoznavnem pogovoru s predsednikom NSi Matejem Toninom, vendar pa kakšnih sklepov o skupnem nastopu v pogajanjih s SDS po njegovih informacijah nista sprejemala.

Prav tako je Jurša zatrdil, da so v poslanski skupini enotni v stališču, da sicer začnejo s pripravami na predčasne volitve, a obenem dopuščajo tudi pogovore o novi vladi. DeSUS sicer v morebitni novi vladi po besedah Jurše zanimata resorja zdravstva in sociale.

Ob tem je zanikal namige, da bo kateri od njihovih poslancev prestopil v kakšno drugo poslansko skupino.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija