KONČAN PRVI KROG POSVETOVANJ PRI PAHORJU, ZADNJI JE BIL JELINČIČ: "Problem je dobiti 60. glas"

Slovenija

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem poudaril, da se predsednik republike strinja s predlaganimi spremembami volilnega sistema, in izrazil upanje, da bodo v DZ vendarle dosegli potrebno dvotretjinsko večino za njihovo potrditev. Ponovil pa je, da se na vabilo prvaka SDS Janeza Janše ne bo odzval.

S Pahorjem se je danes na temo prihodnjih korakov po odstopu predsednika vlade Marjana Šarca sešel tudi prvak SNS Jelinčič. Kot je ocenil v izjavi za medije po sestanku, Janši očitno "ne kaže dobro" pri nabiranju potrebnih 46 poslanskih glasov za sestavo nove vlade.

Sam je ponovil, da se srečanja, predvidenega za petek, ne bo udeležil: "Zadeve so take, da eni imamo ponos, eni ga pa nimajo." Na vprašanje o tihi podpori morebitni vladi v dobrobit države pa Jelinčič ni odgovoril neposredno. "Vprašanje je, kako se sploh dojema dobro ali dobrobit države. Vendar pa naši trije glasovi ne bi bili odločilni pri konstituiranju Janševe vlade," je pojasnil.

Ob tem je še poudaril, da se predsednik republike Borut Pahor strinja s spremembo volilnega sistema, vendar pa "je problem dobiti 60. glas". Pod predlagane spremembe se je namreč podpisalo 59 poslancev, za njihov sprejem pa jih potrebujejo 60.

"Morda se bodo v DeSUS spametovali in dali enega ali dva glasova," je dejal Jelinčič. Ocenjuje namreč, da DeSUS v primeru, da bodo volitve potekale po obstoječem sistemu, ne bo prestopil parlamentarnega praga. Lahko pa pride v DZ, če bi potekale po novem sistemu, je še dejal.

S sestankom z Jelinčičem se je tudi končal prvi krog posvetovanj predstavnikov poslanskih skupin pri predsedniku republike.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija