Pahor bo predlagal sprejem ukrepov za uspešen boj proti korupciji

Predsednik republike Borut Pahor je danes napovedal, da bo prihodnji teden začel postopke za imenovanje novega senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Že v ponedeljek namerava na sestanku s predsedniki parlamentarnih strank preučiti možnosti, kako bi s spremembami in dopolnitvami zakonov odpravili prepreke za uspešen boj proti korupciji.

Pahor je danes v Murski Soboti v izjavi medijem pred ponedeljkovim sestankom s predsedniki parlamentarnih strank povedal, da ima dve nalogi, eno mu nalaga zakon, drugo si je naložil sam po posvetu s senatom protikorupcijske komisije. "Prva zadeva moje obveznosti, da čim prej, vsekakor pred 1. marcem, ko bo komisija dokončno odstopila, imenujem člane novega senata in s tem omogočim, da KPK nemoteno opravlja delo prej in potem. Druga moja naloga pa je zrasla tako na podlagi mojih izkušenj kot pogovora s senatom komisije v sredo," je dejal Pahor.

V pogovoru s predsedniki in predsednicama parlamentarnih strank bo Pahor izpostavil skupno dolžnost, "da vsaj poskušamo po naših najboljših močeh, čeprav ne v celoti, storiti vse, da bi slišali opozorilo komisije ob odstopu, da institucije pravne države, sam sistem pravne države, omogoča preveliko ovir za to, da bi taka komisija lahko uspešno delovala v boju proti korupciji".

Upa na sprejem ukrepov

Pahor si bo prizadeval, da bi preko pogovorov s predsedniki strank v okviru sporazuma, ki ga je predložil za ponedeljkov sestanek, in v okviru pogovor z vlado in parlamentom v naslednjih mesecih obravnavali in morda tudi sprejeli katerega od predlaganih ukrepov, ki ga KPK daje zato, da bi naslednji senat te komisije lažje in boljše opravljal svoje delo.

Po njegovih besedah bi lahko Slovenija dobila novo komisijo za preprečevanje korupcije že spomladi. Kot je napovedal, bo prihodnji teden dal javni poziv, da se v 30 dneh prijavijo vse osebe, ki se čutijo kompetentne, da kandidirajo za članstvo v senatu komisije. Hkrati bo pozval pet kvalificiranih predlagateljev, to so DZ, vlada, kvalificirane nevladne organizacije, uradniški svet in sodni svet, da imenujejo po enega delegata v tako imenovano izbirno komisijo, ki bo med prijavljenimi kandidatkami in kandidati izdelala seznam, s katerega je dolžan imenovati nov senat komisije.

Hoče večjo raven pravne kulture

Pahor je na novinarsko vprašanje glede dvomov SLS, da želi koalicija doseči kakšen konsenz, odgovoril, da ima v težkih razmerah, ko je odstop KPK signal, da so razmere težke ne samo v ekonomskem ampak tudi v nekaterih drugih smislih, le dve možnosti: "ali obupamo ali pa se borimo".

Po njegovem mnenju je obveznost politike kot celote, da ukrepa tako s spremembami ali dopolnitvami zakonodajnega in pravnega sistema in si prizadeva za večjo raven pravne kulture. "Mislim, da je nastopil čas, ko se moramo vprašati, kako lahko skupaj vendarle kaj naredimo," je še dejal Pahor v izjavi medijem, preden se je v cerkvi Martina Luthra v Murski Soboti udeležil umestitve novega škofa evangeličanske cerkve Geze Fila in drugih nosilcev cerkvenih funkcij.