V bombnem napadu v Iraku več kot deset mrtvih

Svet

V iraškem mestu Bakuba, ki leži severno od Bagdada, je danes na pogrebu pripadnika sunitske milice Sahva, ki se bori proti teroristični organizaciji Al Kaida, prišlo do samomorilskega napada. V eksploziji bombe je življenje izgubilo 12 ljudi, 25 pa jih je bilo ranjenih, so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočile tamkajšnje oblasti.

Bakuba je prestolnica versko mešane province Dijala, ki velja za eno najmanj stabilnih območij v državi.

Pogreb je potekal za Mudherja al-Šalala al-Arakija, ki je bil po navedbah iraške policije dan pred tem blizu svojega doma v Bakubi prav tako ubit v bombnem napadu.

 

Araki je bil pripadnik sunitske milice Sahva, ki od leta 2006 sodeluje z ameriškimi silami v boju proti Al Kaidi. Mnogi sunitski uporniki pripadnike omenjene milice smatrajo za izdajalce in jih pogosto napadajo, navaja AFP.

Irak se sooča z največjim obsegom nasilja od leta 2008. Iraški premier Nuri al Maliki je bil zaradi tega prisiljen pozvati Washington k pomoči pri zagotavljanju varnosti v obliki večje delitve obveščevalnih podatkov in pravočasne dobave orožja.

V Iraku naj bi 30. aprila prihodnje leto potekale volitve. Analitiki se bojijo, da se bo v tej luči nasilje le še krepilo.