Opozicija poziva k množičnemu protestu v Kijevu

Svet

Ukrajinska opozicija je svoje privržence pozvala k množični udeležbi na današnjih protestih v prestolnici Kijev, čeprav so jih mestne oblasti ponoči prepovedale, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Protestniki zahtevajo predčasne volitve, potem ko Kijev ni podpisal pridružitvenega sporazuma z EU.

Bivša sovjetska republika s 46 milijoni prebivalcev se sooča z najbolj globoko krizo od prodemokratične oranžne revolucije leta 2004, potem ko je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odpovedal načrtovani podpis omenjenega sporazuma z EU in ostal na strani svoje nekdanje vladarice Rusije.

Odločitev, ki jo je vlada v Kijevu sporočila teden dni pred petkovim načrtovanim podpisom sporazuma, je sprožila množične demonstracije. Opozicijske stranke so napovedale oblikovanje nacionalnih uporniških sil ter pozvale k predčasnim volitvam in stavkam po vsej državi, vključno z vsakodnevnimi protesti s ciljem blokade dostopa do sedeža vlade v Kijevu.

Po vsakodnevnih protestih je policija v soboto z glavnega Trga neodvisnosti v Kijevu nasilno odstranila približno tisoč protestnikov. Pri tem je bilo ranjenih več deset protestnikov. Protestniki so se nato zatekli v bližnji samostan, okoli 500 pa jih je noč preživelo na drugem trgu.

Sodišče prepovedalo proteste

Kijevsko administrativno sodišče je nato ponoči prepovedalo proteste na tem trgu, središču protestov, ter pred vladnimi poslopji in ministrstvi v središču prestolnice. Množične proteste je prepovedalo do 7. januarja 2014.

Vodja opozicije v parlamentu Arsenij Jancenjuk je kljub temu obljubil, da bo vodil tudi današnji miroljubni pohod v Kijevu do Trga neodvisnosti. K udeležbi na protestih je pozval tudi vodja opozicijske stranke Udar Vitalij Kličko.

Sobotno policijsko nasilje nad miroljubnimi protestniki so že obsodili tako EU kot ZDA ter Kijev pozvali k spoštovanju svobode izražanja in zborovanja.

Predsednik nasilje obsoja

Ukrajinsko vodstvo se je distanciralo od policijskega nasilja in napovedalo uradno preiskavo ter kaznovanje odgovornih. Oglasil se je tudi predsednik Janukovič, ki je v soboto zvečer "obsodil akcije, ki so privedle do spopadov in trpljenja ljudi". Danes pa je obljubil, da bo pospešil približevanje EU in zatrdil, da so "združeni v izbiri skupne evropske prihodnosti".

Premier Mikola Azarov pa je dejal, da še ne more povedati, ali je bila uporaba sile s strani policije ustrezna, navaja AFP. Zaprta nekdanja premierka je medtem v soboto protestnike pozvala k nadaljevanju boja.

Azarov je sicer danes napovedal, da se bo Janukovič prihodnji teden ob vrnitvi z obiska na Kitajskem ustavil v Rusiji na pogovorih o tesnejšem gospodarskem sodelovanju. V Moskvi bo po njegovih besedah podpisal "časovni načrt sodelovanja, ki predvideva obnovo normalnih trgovinskih in gospodarskih odnosov" med državama. Janukovič je sicer odločitev, da država ne podpiše pridružitvenega sporazuma z EU, utemeljil z grožnjo Moskve o uvedbi trgovinskih in drugih sankcij in večmilijonski škodi za ukrajinsko gospodarstvo.