Banka idej v pomoč mladim z dobrimi idejami

Slovenija

V okviru Evropske prestolnice mladih (EPM) je letos v Mariboru zaživel Lokalni sklad za mlade z idejami - Banka idej, ki zagotavlja manjša finančna sredstva za projekte mladih. Doslej so se odločili podpreti okoli deset projektov, ki prispevajo k razvoju lokalne skupnosti. evropska prestolnica mladihS programom nameravajo nadaljevati tudi prihodnje leto.

Banka idej zagotavlja manjša finančna sredstva za projekte, ki jih pripravijo in izvedejo mladi med 18. in 29. letom starosti. Kot je za STA povedala ena od vodij programa Nina Pohleven, želijo podpreti ideje, ki prispevajo k razvoju lokalnega okolja, da bi tako mladim približali lokalne problematike in jih spodbudili k reševanju konkretnih problemov. "Najbolj smo si želeli, da bi se mladi prepoznali kot prebivalci določene mestne četrti oziroma krajevne skupnosti, znotraj nje zaznali določeno potrebo, ki bi jo potem s svojim projektom poskušali rešiti."

Na prvi poziv Banke idej je prišlo enajst vlog, med katerimi je komisija izbrala šest projektov. Med drugim so se odločili s 1000 evri sofinancirati pripravo in izvedbo projekta Nine Mastnak Skreiraj svojo kariero, Delavnico o stereotipih o narodih Špele Premzel, Fit Akademijo Nine Mladenović in projekt Petre Alenc Mislim z naravo in jem zdravo. Prav tako so podprli grafitarski projekt Tea Ivančiča O:svežimo Maribor, za katerega še čakajo potrebna dovoljenja.

Majhen odziv mladih

Ker so Banki idej ostala sredstva, so objavili nov poziv in izbrali še štiri projekte, kjer postopek odobritve financiranja še teče. Izvajalci programa si želijo, da bi se mladi bolj angažirali in prijavili več kakovostnih projektov, a je razmeroma majhen odziv po besedah Pohlevnove razumljiv, saj gre za nov koncept.

"Zavedamo se, da je to dolgotrajen proces, h kateremu bomo morali tudi mi člani skrbniškega odbora prispevati dosti več kot smo lahko letos, ko smo šele postavljali projekt. Gre namreč za prvi takšen projekt v Sloveniji," je pojasnila. Dodala je, da so imeli veliko težav tudi z administrativnimi postopki, dodatno težavo je predstavljalo tudi dejstvo, da so šele novembra prejeli določena sredstva z občine.

Na voljo 10 000 evrov

Skupno so imeli letos na voljo za razdelitev 10.000 evrov, nova sredstva pa imajo s strani Mladinskega kulturnega centra Maribor zagotovljena že za prihodnje leto. V prihodnje si želijo okrepiti povezavo z vodstvi mestnih četrti in krajevnih skupnosti, da bi tako lažje navezali stik s tam živečimi mladimi in jih spodbudili k sodelovanju. "Banka idej bo trajnostni projekt, ki je tukaj, da ostane in se morda tudi širi po Sloveniji," je prepričana Pohlevnova.