Ko Avditorij Portorož zasije v prazničnem sijaju

V portoroškem Avditorij so se za praznični mesec december še posebej potrudili in pripravili zares bogat kulturni program. Samo v decembru se bo namreč zvrstilo kar 40 zanimivih dogodkov.

Prvi dnevi decembra v znamenju baleta in glasbe

V torek, 3. decembra, bodo v glavni dvorani Avditorija Portorož v glasbeno baletni pravljici "Morska simfonija" nastopile učenke baletnega oddelka Glasbene šole Koper. Le dan pozneje bo portoroški avditorij ponovno gostil Glasbeno šolo Koper in njen simfonični orkester.

Prižig lučk

Ob koncu tedna, 6. decembra, bodo Portorož razsvetlile lučke. Od tega dne pa vse do 1. januarja 2014 bo vsak petek, soboto in nedeljo med 14. in 21. uro v parku Kempinski Palace Portorož potekal Festival penin z božično-novoletno tržnico.

Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji likovnih del. V Beli dvorani Avditorija Portorož bodo 7. decembra odprli razstavo likovnega kluba Solinar z naslovom Impresije.

December je mesec veselja in mesec poln otroških nasmehov

Otroke bosta najprej razveselila Pika Nogavička in Dedek Mraz. V nedeljo, 8. decembra, bo namreč potekala plesno gledališka predstava s Piko, kjer bodo nastopili Flipovci, za piko na i pa bo na obisk prišel tudi Dedek Mraz.

V petek, 13. decembra, se bo v Avditoriju ponovno plesalo. Nastopil bo Art dance studio iz Portoroža in uprizorili bodo plesno pravljico z naslovom "Zgodba o Hrestaču". Dan za tem, v soboto, 14. decembra, bo v Gledališču Tartini Piran na ogled lutkovna predstava "Nodi pričakuje Dedka Mraza". Dedek Mraz pa bo s svojim obiskom znova razveselil otroke. Istega dne bo v lucijskem trgovsko-poslovnem centru (TPC Lucija) v dopoldanskem času na ogled otroška gledališka predstava "Jaka in Sraka".

V petek, 20. decembra, bo v Glavni dvorani Avditorija dramska uprizoritev pravljice "Mala čarovnica, ki ni mogla biti zlobna" otrokom odkrila čudovit domišljijski svet, poln razno raznih čarovnij in čarovništva.

"Božični načrt" pa je novoletna plesna pravljica, ki si jo bodo otroci lahko ogledali in ji prisluhnili v glavni dvorani Avditorija, v soboto, 21. decembra. Že naslednji dan, v nedeljo, 22. decembra, pa so za otroke pripravili pravo dogodivščino! Na Trgu prekomorskih brigad v Portorožu bodo potekale Božičkove spretnostne igre, med drugim boj z blazinami in številne druge animacije za otroke.

Veselo bo tudi v Piranu. V petek, 27. decembra, bodo na sporedu novoletne predstave in animacije za otroke v Apollonijevi palači, ki se bodo naslednja dva dneva nadaljevale na odprtem, in sicer na Tartinijevem trgu v Piranu. Za zaključek veselega decembra pa bo na zadnji dan v letu, prav tako na Tartinijevem trgu potekalo pravo silvestrovanje za otroke. Nastopila bo Anika Horvat, otroke pa bo vnovič obiskal Dedek Mraz. Dogodek se bo pričel ob 15. uri.

December v vsem svojem blišču in slavi

V ponedeljek, 9. decembra, bo v Gledališču Tartini Piran na ogled gledališka predstava "Magazzino 18". Prav tam bo tudi naslednji dan potekala prireditev z naslovom "Natale in casa". Nastopili bodo otroci iz vrtca La Coccinella, učenci OŠ Vincenzo e Diego de Castro, dijaki Gimnazije Antonio Sema.

V Gledališču Tartini Piran se bo pestro dogajanje nadaljevalo tudi v naslednjih dneh. A tokrat bodo na sporedu trije koncerti. Prvi bo v četrtek, 12. decembra, ko bodo nastopili učenci Glasbene šole Piran, v soboto, 14. decembra, bo na sporedu božično-novoletni koncert Mladinskega pihalnega orkestra Piran, dan za tem pa se obeta koncert tujih izvajalk, ki prihajajo iz Atlante, ZDA. Na sporedu bo praznični gospel koncert – 4love Gospel Quartet.

 

Pisano dogajanje bodo ustvarjali dogodki, ki se bodo zgoščeno odvijali po 20. decembru. V lucijskem TPC-ju bo v soboto, 21. decembra, na božično-novoletnem srečanju potekal sejem, program pa bodo popestrili tudi nastopi in predstave lokalnih kulturnih društev klubov ter osnovnih šol. Prav to soboto bo na portoroškem Trgu prekomorskih brigad potekala prireditev "V Portorožu se dogaja". V soboto, 28. decembra, bo v Portorožu nastopil pihalni orkester v spremstvu Božičkov, nastopil bo tudi pevski zbor in v noč bodo spustili kar 1000 letečih lampijonov.Živo dogajanje za otroke in družine sledi tudi v nedeljo, 29. decembra, ko bo na Trgu prekomorskih brigad potekala izdelava ledenih skulptur, nastopil bo bruhalec ognja, pripravili bodo tudi animacije za otroke. Na istem prizorišču se bo veselo dogajanje nadaljevalo v ponedeljek, 30. decembra, ko bo potekal Božični karneval.

V nedeljo, 22. decembra, bodo v Gledališču Tartini Piran zazvenele najlepše pesmi. Nastopili bodo: Komorni moški zbor Karol Pahor Piran, Lucienne Lončina in Rudi Bučar z gosti: MePZ Adriatic, ženska klapa Fritule Koper, Kvartet 7 plus, Leon Bučar in Erik Prašnikar.

Za smeh bosta tudi v decembru poskrbela Vid Valič in Denis Avdič. V torek, 17. decembra, bo namreč v portoroškem Avditoriju na ogled njuna komedija "Udar po moško 2".

Avditorij Portorož v nedeljo, 22. decembra, prireja odprtje razstave in predstavitev zbornika s projekcijami filmov. Dogodek z naslovom "Mož, ki je Piran naslikal na filmsko platno" je v poklon Františku Čàpu ob stoletnici rojstva. Istoimenski dogodek z dvema projekcijama filmov bo na istem prizorišču na ogled tudi v ponedeljek, 23. decembra.

Tradicionalni novoletni gala koncert

V soboto, 28. decembra, bodo v glavni dvorani Avditorija Portorož ob orkestrski spremljavi simfonikov nastopili solisti Janez Lotrič – tenor, Manca Izmajlova – mezzosopran ter violinist Benjamin Izmajlov.

Na programu bo izbor najlepšega iz klasične glasbene zakladnice: arije iz romantičnih oper, dunajske operete, priljubljeni baletni in instrumentalni odlomki skladateljev: G. Verdija, G. A. Rossinija, G. Puccinija, A. L. Dvořáka, W. A. Mozarta, P. Mascagnija, J. Straussa, C. Saint-Saënsa, G. Bizeta, E. Morriconeja, E. di Capue, F. Sartorija, N. Rote, B. Ipavca.

Piran silvestruje z Mambo Kingsi

V torek, 31. decembra, bo silvestrovanje potekalo na Tartinijevem trgu v Piranu, s pričetkom ob 22.30 in z vsem dobro znano skupino Mambo Kings.

Tradicionalni skok v morje, novoletna tombola in ognjemet

Prvega dne v novem letu 2014 bodo zbrani pogumneži ob 14. uri skočili v morje, ob 16. uri sledi zabavni program z novoletno tombolo in spustom 200 vodnih lampijonov, ob 18. uri pa sledi slavni portoroški novoletni ognjemet.