Omejitev vplutij ladij v Benetke priložnost za Koper

Koper

Na včerajšnjem srečanju s predstavniki Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (SPIRIT), Mestne občine Koper (MOK) in turistične agencije Atlas Express je bila glavna tema pogovoa skupne aktivnosti na področju razvoja potniškega prometa v Kopru.

Med promocijskimi aktivnostmi je zagotovo najpomembnejša skupna udeležba na največji svetovni borzi turističnega križarjenja Cruise Shipping, ki bo potekala od 10. do 13. marca v Miamiju na Floridi. Udeleženci današnjega srečanja so si bili enotni, da je napovedana omejitev vplutja ladij za križarjenje v Benetke dobra priložnost za Koper, ki jo je treba izkoristiti.

Luka Koper bo tako že v letošnjem letu postorila nekaj konkretnih korakov, in sicer poskrbela za spremembo območja ekonomske cone, pripravila dokumentacijo za pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo objekta potniškega terminala, po zaključku letošnje sezone pa naj bi na območju potniškega terminala že zabrneli gradbeni stroji. Postopen umik tovornega prometa potniškemu nam bo omogočil investicije v površine na novih lokacijah znotraj pristanišča.

Ob tem srečanju je predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič povedal: "Industrija turističnih križarjenj je pomemben segment razvoja turizma in promocije ne le Kopra, ampak Slovenije nasploh. Tudi na tem področju zamujamo z investicijami, zato bo leto 2014 za potniški terminal prelomno. Zdaj je čas za preboj Kopra na zemljevidu matičnih pristanišč v Sredozemlju. Luka Koper namerava v prihodnje povečati svoje prihodke iz naslova potniškega prometa, pogoj za to pa je izgradnja sodobnega terminala, ki bo ustrezal vsem standardom, ki veljajo v industriji križarjenja."

Letos v Koper prihaja 52 križark

Na potniškem terminalu bodo v Luki po najavi ladjarjev v letošnjem letu privezali 52 ladij za križarjenje. Sezono križarjenj bo 9. aprila odprla ladja Costa Classica, zaključila pa jo bo Costa Diadema, 4. novembra. Obe ladji bosta v Koper prišli prvič, Costa Diadema pa bo med vsemi tudi največja. Ladja je dolga 306 metrov s kapaciteto 3.708 potnikov in 1.253 članov posadke. Gre za zadnjo, čisto novo ladjo bele flote ladjarja Costa Crociere, ki bo v Kopru ustavila na svojem prvem potovanju.

Tako kot lani nas bo tudi v letošnji sezoni največkrat, to je 13-krat, obiskala ladja Thomson Majesty. Sicer pa bo največ prihodov v septembru (10), juniju (9) in oktobru (9), najmanj pa v novembru (2) in avgustu (3).

@bobo |  27 .01. 2014 ob  17: 04
Milijard lir, verjetno ne evrov...
BOBO |  26 .01. 2014 ob  00: 21
Dragi moji naivneži. Se vidi da o nekih potniških terminalih in čarter linijah nimate pojma in kar nekam v tri dni lajnate. Tudi v občini bi radi da temu ni tako , vendar je terminal prilika za zgodbo , ki jo piše obala , ne samo Koper.
Obiski potniških ladij so popolnoma vsi odvisni od Benetk ali Venecije. Problem ni v temu kot nekateri govorijo , da se dela škoda Benetkam . Oni bi še kako gostili trikrat več ladij , vendar ne morejo in mesto ne zmore tolikšnega navala. Če pa ladje ne bodo šle v Benetke , verjemite , da tudi v Koper ne bodo in tega se v Kopru še kako zavedajo . Je ni ladje , ki gre kasneje ali prej v Benetke. S tem pa je pogojen obisk pri nas. In nehajte klobasati o domicilni luki. Lepo vas prosim. Trst kot mesto je zanimiv za en obisk , ampak tu se tudi konča , zato pa ni deležen neke pozornosti.
Agencije se skozi borijo za čimpestrejšo ponudbo , jo pa žepna država kot je Slovenija ima . In držimo pesti , da se računi izidejo , če ne vam povem je vse zastojn. Za informacijo , Leta 1990 so imele Beentke krepko preko 18 milijard letnega dohodka samo od turizma. Ni slabo za eno mesto , mar ne.
Strupenidi |  25 .01. 2014 ob  20: 04
lp
Ne vem če naj bi imel GGM kaj z tem.Kolikor je meni znano so se začeli na mestni občini v Benetkah že lani kregati okoli tega da je prevelik naval potniških ladij.,tam nekje avgusta meseca.
Potrebno je spremljati tudi kaj se dogaja naokoli,mar ne!?
COSTA |  25 .01. 2014 ob  18: 32
Pretekli teden so podpisali pogodbo s tržaškim pristaniščem… kot domicilno luko ! gde si 2 puta Gašpar?
StrupeniAdi |  25 .01. 2014 ob  16: 00
lp
To je že stara novica!.Če se v Kp niso odzvali pravočasno so že zamudili.(TS).Tudi MSC je iskal domiciljno luko za svojo potniško ladjevje pa jo je našel čisto blizu.Pa ne vem zakaj?!lp