Lanski pretovor Luke skoraj 18 milijonov ton

Koper

V Luki Koper so lani pretovorili malenkost manj kot 18 milijonov ton različnega blaga, kar je za nekaj manj kot odstotek več kot predlani, je razvidno iz podatkov, ki jih je družba objavila danes. Ob koncu leta 2012 so v luki neuradno ocenjevali, da so presegli mejnik 18 milijonov ton. Ostaja pa rekord pri pretovoru kontejnerjev.

Luka Koper je prek spletnih strani Ljubljanske borze objavila, da je pretovor dosegel 17.999.662 ton, potem ko je bil lani pri 17.880.692 tonah.

Rast pretovora je edino slovensko pristanišče zabeležilo pri generalnih tovorih (za 15 odstotkov) in pri kontejnerjih (za 11 odstotkov), medtem ko je glede na leto 2012 upadel pretovor avtomobilov (za dva odstotka), sipkih in razsutih tovorov (za štiri odstotke) in tekočih tovorov (za 11 odstotkov).

Rekorden pretovor kontejnerjev

Luka Koper je sicer lani prvič v zgodovini pretovorila več kot 600.000 kontejnerjev. Skupaj je tako pretovor znašal 600.441 kontejnerjev, kar je pet odstotkov več kot lani. V tonah je pretovor kontejnerjev dosegel skoraj 5,85 milijona.

Za letos so po navedbah Luke Koper napovedi analitikov za kontejnerski promet pozitivne. Za luko relevanten promet na relaciji Azija - Evropa naj bi se tako bistveno povečal. Na relaciji Azija - Sredozemlje za 10,2 odstotka, na relaciji Azija - Severna Evropa pa za 4,3 odstotka. V luki so ob tem pretovorili 463.375 avtomobilov, kar je tri odstotke manj kot v letu 2012.

Tri odstotke več prihodkov

Skupni prihodki matične družbe so lani dosegli 136,8 milijona evrov, kar je tri odstotke nad ravnjo iz leta 2012. Najbolj so se okrepili prihodki od pretovora kontejnerjev (za 17 odstotkov), za šest odstotkov višji so bili prihodki od tekočih tovorov, za tri odstotke pa so šli navzgor prihodki od pretovora generalnih tovorov.

Nižji kot lani so bili prihodki od pretovora sipkih in razsutih tovorov (za šest odstotkov) in avtomobilov (za sedem odstotkov).

nedjo |  24 .01. 2014 ob  22: 04
sodeč po tvojem izrazoslovju ti je Dodig najmanj boter, v prevodu kum. Sem te pa pogrešal na sliki, ko je bil Dodig v Kopru na prijateljskem obisku.
@nedjo |  24 .01. 2014 ob  14: 50
žali se Dodigu u tvojoj vukojebini,peči rakiju i ne vračaj se više.
Nedjo |  24 .01. 2014 ob  13: 59
-1
G. Mišić poglejte si vaše zaposlene, kako pridno komentirajo med delovnim časom. Z vprašanjem sem izzval zaposlene in ne vas. Vi ste se že na dveh srečanjih z delodajalci IPS izognili debati o ceni. Tomljenović in Brlek pa trdita, da se o vsem lahko debatira le o ceni ne. Lani je tudi pred vašim prihodom g. Stare izjavil, da se lahko z njim debatira o vsem samo o ceni storitev ne. Torej le tako naprej, dokler bodo delavci IPS zdržali, potem bo pa nekaj spontanega. Uf, uf, kot je jamral Veselko, ne bo pomagalo in so morali dvigniti ceno za 5%, da o poslovni škodi ne govorimo. Strinjam pa se s spodnjim, da je konkurenca med IPS huda, umazana in z veleumjem posameznikov iz luških vrst podmazana.. Prepad je naša in vaša prihodnost, kakor obrnete.
Drago |  24 .01. 2014 ob  09: 28
Re.
Ejla | danes ob 07:11
Fantje ips, kaj se napihujete tu gor. Ne razumem zakaj obtožujete luko za vaše razmer. To je izključno samo na vašem delodajalcu. Zdaj,če vas on ne plačuje kot je treba, primite njega za ***, kajti on že dobi plačano vae mesto zeloooo dobro in redno .

Lahko dodam, da luka redno plačuje firme IPS, problem je le v dejstvu da od plačanega večino denarja zadržijo gazde. Torej delavci svoje pravice zahtevajte pri delodajalcu "gazdi", ki vas zaposluje. Ve se pa, da so prvi gazde bili v navezi z Koreličem in to so razni, partijski sekretarji in drugi dolgoletni podporniki imenovanega, kasneje pa je vsaka politična opcija, ki je postavila vodstvo luke spustila poleg še kakšnega svojega. Malo več kesno so nastali še vrtički posameznih vodij terminalov itd... Zaradi velikega števila firm, ki nastopajo v poslu IPS, so ti začeli konkurirati eden drugemu in tako je duh pobegnil iz premajhne stekleničke.
IPS lahko reši le nova zakonodaja, ki bi definirala ustanovitev zadrug za področje Izvajanja Pretovornih Storitev. To pa se ne bo zgodilo ker takšna organizacija ni cilj sedanje politike, ker bi politika in tovariška ekonomija ne imela več vpliva in koristi kot sedaj. Sedanja organizacija je le legalna vrtičkarska korupcija kjer vsak vodja terminala daje posel svojim " svaki svome".
Zavedati pa se morate, da IPS izvaja dela le na pretovornih napravah luke in ne svojih lastnih, kar pa tudi omejuje višino cene uslug..
Franc Josef |  24 .01. 2014 ob  08: 38
Torej GGM ni samo lep in simpatičen,je tudi sposoben! :(
Varuh |  24 .01. 2014 ob  08: 19
Od številnih prijav, ovadb, pritožb, peticij, protestov zaradi razmer nekaterih delavcev podizvajalcev, ki so bile poslane ministrstvom, predsednikom vlade, inšpekcijam, nevladnim organizacijam, se je zgodilo samo to: NIČ. Ker sem v teh postopkih sodeloval, bi nepoznavalce razsvetlil, kdo je poskrbel, da se vse poskrije, in sicer predvsem kadri Igorja Lukšiča in stranke SD. Kljub vmesni enoletni vladi nesposobnega Janše, so kadri SD na ključnih funkcijah ostajali, zato ga v tem primeru ne vmešavamo, saj je med drugim že dovolj odgovoren za svojega Časarja, ki je tudi zlata vreden. Skratka, večino časa, ko so sužnjelastniške razmere delavcev IPS cvetele, so Lukšičevi kadri zamižali na vse oči. Veste zakaj? Velik del IPS podizvajalcev so bili del Jamnikovega klana in nekateri še od Koreliča. Zgodbo bi lahko nadaljevali, ampak je nesmiselno. Če imate pritožbe za socialne razmere pristaniških delavcev, jih pošljite direktno na Igorja Lukšiča in njegove podanike, zlasti ministrico za delo, ki skrbi, da je vsak mesec v povprečju 1000 brezposelnih več.
Frigo |  24 .01. 2014 ob  07: 43
Zgodba je preprosta. Marsikatere lenuhe v stavbi so dali pod drobnogled in ugotovili, da jih polovica hodi od tržnice do bližnjih kafičev, da si zapolnijo delovni dan. Ti in njihovi "dobro informirani" podaniki zdaj najbolj cvilijo... Da ne govorimo o podjetjih, ki so bila plačana za fiktivna dela. Tudi te se meče ven in so zelo aktivni pri pisanju anonimk. Končno se Luka čisti, da vam je GGM všeč ali ne. Tisti, ki govori o škodi, ki se dela in bo ostala, naj točno navede, kaj s tem misli. Drugače naj bo tiho s temi podtikanji... Največ škode Luki je naredil Korelič, ki je iz firme naredil socialistično razvalino, kjer so cveteli samo njegovi prijatelji in njihovi sorodniki.
Žerjavist |  24 .01. 2014 ob  07: 12
Oglašajo se rekla-kazala kafič mojstri, ki o poslu v Luki nimajo pojma, razen ko vidijo kakšno sliko v Primorskih novicah. Zato nima smisla odgovarjat jajcem določenom plačanim provokatorjem.
Ejla |  24 .01. 2014 ob  07: 11
Fantje ips, kaj se napihujete tu gor. Ne razumem zakaj obtožujete luko za vaše razmer. To je izključno samo na vašem delodajalcu. Zdaj,če vas on ne plačuje kot je treba, primite njega za ***, kajti on že dobi plačano vae mesto zeloooo dobro in redno .
@ips |  24 .01. 2014 ob  07: 01
Kolega ! Večino pretovora kontejnerjev opravijo kontejnerska dvigala in transtejnerji. Koliko IPS-ov pa je na teh dvigalih ???
ips |  24 .01. 2014 ob  06: 39
-1
Vecino tega dela naredijo IPS KO ZERJAVISTI DVE URE SPIJO PO GARDEROBAH,ampak oni imajo Jovicica nas topić pa jo je popihal v EVROPO
tu nekaj smrdi |  24 .01. 2014 ob  01: 25
Tudi druga podjetja, ki posredujejo delavce za dela npr. v proizvodnji na obali, poslujejo na podoben način, pa teh najetih delavcev nisem videl, da bi protestirali pred podjetji, ki jih najemajo. Plačani pa so podobno, kot najeti delavci v Luki Koper.
1