OBALNI POSLANCI IN ŽUPAN MARKOČIČ: "Podpiramo center odličnosti in želimo, da se njegova gradnja začne!" (VIDEO)

Izola

Po tistem, ko je zasebni neprofitni zavod InnoRenew CoE za načrtovanje svojih dveh objektov v kampusu Livade izbral druga dva arhitekta in ne biroja Dekleva Gregorič, stvari pa so se začele zapletati, so Občina Izola in obalni poslanci izkazali enotno podporo projektu gradnje centra odličnosti InnoRenew, za katerega upajo, da bo zgrajen do leta 2022.

Tako naj bi izgledal center odličnosti InnoRenew CoE.

Ko je postalo jasno, da kampusa Livade, ki so ga načrtovali v arhitekturnem biroju Dekleva Gregorič, nikoli ne bo, saj je vlada odstopila od njegove realizacije, je Občina Izola podelila stavbno pravico na območju kampusa drugemu subjektu, zasebnemu neprofitnemu zavodu InnoRenew CoE. Ta namerava tam zgraditi center odličnosti, ki bi kot raziskovalna institucija, ki prispeva k razvoju gospodarstva, pomenil visoko dodano vrednost tako za slovensko Istro kot za celotno Slovenijo.

Župan Občine Izola Danilo Markočič (levo) in vodja izolskega Urada za prostor in nepremičnine Marko Starman (desno)

Zakaj je Občina Izola podelila stavbno pravico zavodu InnoRenew?

Pogovarjali smo se z vodjo izolskega Urada za prostor in nepremičnine Markom Starmanom, ki nam je pojasnil, da je Občina Izola leta 2006 Univerzi na Primorskem (UP) oziroma Republiki Sloveniji podelila stavbno pravico za sto let za realizacijo kampusa in določila petletni rok za realizacijo projekta. A do slednje ni prišlo niti v desetih letih.

Občina pa je imela od leta 2010 pravico kadar koli odpovedati stavbno pravico Univerzi, "pa tega ni storila, ker je kljub vsemu iskala možnosti razvoja na tem raziskovalnem področju. V letu 2017 je na prošnjo raziskovalnega inštituta InnoRenew Občina Izola ocenila, da lahko podeli stavbno pravico novemu subjektu, ker je to v javnem interesu za realizacijo raziskovalnega centra na območju, ki je bilo doslej namenjeno kampusu Livade," pojasnjuje Starman.

S podelitvijo stavbne pravice je bilo hkrati ugotovljeno, "da je vlada tudi formalno odstopila od realizacije kampusa v celoti, saj se je s posebnim sklepom odrekla pomembnemu delu tega območja," dodaja. Območje kampusa Livade je sedaj "v stavbni pravici raziskovalnega inštituta in občina je pravico podelila pod pogojem, da se tukaj realizira tovrstni evropski projekt."

Izolskega kampusa ne bo, na tem območju ima zdaj pravico graditi zavod InnoRenew CoE.

Starman: "Nemogoče je avtorsko zaščititi prostorski akt"

Kot smo že poročali, je arhitektka iz biroja Dekleva Gregorič v medijih povedala, da je zavod InnoRenew CoE prejel denar od Evropske komisije na podlagi oddane prijave, ki sloni na njihovem avtorskem delu njihovega biroja ter da je s tem kršil njihove avtorske pravice.

Za komentar smo vprašali Starmana, ki je potrdil, da je bil zazidalni načrt sicer narejen na podlagi idejne zasnove arhitekturnega biroja Dekleva Gregorič, "je pa potem postal prostorski akt, pravni akt, ki omogoča tudi odstopanja, tolerance in ki mora kljub vsemu slediti – kot vsak prostorski načrt – razvoju na tem območju. Glede avtorstva bi omenil samo to, da avtorstvo na prostorskem aktu zagotovo ni mogoče. Avtorsko zaščititi zazidalni načrt bi pomenilo, da bi kdor koli na območju, kjer se ureja z zazidalnim načrtom, imel izključno pravico projektirati stavbe, kar bi pomenilo monopolizacijo prostora, kar je nedopustno."

Kot je dodal, je Občina Izola sodelovala v postopku izdaje gradbenega dovoljenja "na način, da smo podali mnenje o skladnosti med predlaganim projektom in zazidalnim načrtom in tako mi kot upravna enota ugotovili, da je predlagan projekt skladen in sodi v možne tolerance akta. Na koncu koncev je bilo tudi izdano pravnomočno gradbeno dovoljenje in se lahko prične gradnja," je pojasnil.

Projekt centra odličnosti sta podprla tudi obalna poslanca Meira Hot (v sredini) in Gregor Perič (desno).

Markočič: "V projekt verjamemo in upamo, da se bo kmalu zgodil"

Da si v Izoli močno želijo, da bi v kampusu Livade zabrneli stroji in da bi zapletom navkljub tam vendarle zrasel center odličnosti, je potrdil tudi izolski župan Danilo Markočič. "V občini Izola vidimo v projektu InnoRenew možnost razvoja samega mesta. Gre za projekt, ki je edinstven v tem delu Slovenije, tudi v jugozahodnem delu Evrope. Gre za projekt, ki prinaša dodano vrednost na področju raziskovanj, prinaša pa tudi priložnost gospodarstvu," je povedal in ocenil, da bi s centrom odličnosti tudi periferija dobila nekaj zagonskih možnosti.

"Gre za projekt, v katerega verjamemo in upamo, da se bo na tem območju zelo kmalu tudi zgodil. Zagotovo je delo v InnoRenew, možnosti, ki jih bo ta projekt ponudil, z veliko dodano vrednostjo, tudi priložnost za same občane. InnoRenew je projekt, ki je zelo velik in investicija, ki bo Izoli prinesla dejansko tudi možnost razvoja na področju lesne industrije," še dodaja izolski župan.

Med podporniki centra odličnosti je tudi obalni poslanec Branko Simonovič.

Gradnjo centra odličnosti podprli tudi istrski poslanci

Da si tudi istrski poslanci želijo realizacije projekta centra odličnosti, je bilo jasno po včerajšnjem srečanju na koprski občini, kjer smo jih po tiskovni konferenci vprašali za njihovo mnenje glede omenjenega projekta.

Gregor Perič, izolski poslanec:

"Jaz si srčno želim, da bi se ta projekt lahko izpeljalo, ker vidim v njem neko zelo visoko dodano vrednost in dejansko tisto, za kar si prizadevamo. Torej delovna mesta z visoko dodano vrednostjo, ljudi, ki imajo 'know how', ki prihajajo iz tujine k nam, iz Nemčije, ZDA in številnih drugih držav. Projekt kot tak podpiram, si pa želim, da bi se tista odprta, tudi pravna vprašanja, ki se zdaj odpirajo, čim prej zaprla v nekem soglasju tako z arhitekti, ki so se v nekem trenutku pojavili v tej zgodbi, v relaciji do države, in da se zadeva izpelje kar se da hitro, učinkovito in tudi transparentno, predvsem pa v skupnem, širokem, čim širšem javnem interesu."

Meira Hot, piranska poslanka:

"Absolutno podpiram Center odličnosti InnoRenew, saj mislim, da je izjemno pomemben za našo celotno istrsko regijo oziroma celo širše, za Slovenijo. Pomemben se mi zdi tudi z vidika deregionalizacije, da bo v Izoli en takšen objekt, ker je vsa ta infrastruktura večinoma žal skoncentrirana v Ljubljani. Mislim, da se določena odprta vprašanja, ki so se pojavila, tudi že rešujejo. Istrski poslanci smo imeli tudi to diskusijo pri ministru za izobraževanje Pikalu, ki je prav tako izkazal voljo za reševanje in mislim, da če se bodo vsi ključni deležniki usedli in z dogovori nadaljevali, da bomo zelo hitro prišli do konstruktivne rešitve. Mislim, da je treba ta projekt izvesti do konca in tu ne samo Istra, ne samo slovenska obala, celotna Slovenija bi morala biti ponosna na ta novi center, ki bo izgrajen, upamo da do leta 2022."

Branko Simonovič, izolski poslanec:

"Prav gotovo da projekt podpiram, tudi zaradi tega, ker je v Izoli, ampak s tem projektom pravzaprav vsi dobivamo. Ravno tako nas je župan Občine Izola, gospod Danilo Markočič, seznanil s težavami, ki so nastajale okrog tega projekta. Istrski poslanci smo organizirali tudi razgovore z vodstvom projekta InnoRenew in nekaterimi ustanovitelji pri ministru dr. Pikalu z njegovo kompletno skupino. Zastavili smo pot, da bomo projekt zgradili tako, kot je predviden do leta 2022. Ta teden potekajo še neka usklajevanja in v petek je sklicana tudi tiskovna konferenca na to temo."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  07 .05. 2019 ob  16: 11
Dejstva, da kar se začne gradit v Izoli....propade in z njim izgine tudi denar. Če ne tako, pa pade spet kaka tožba...in milioni odhajajo a Izola ostaja gola kot goli otok. Izola je lepa...ampak ne zato ker je nekdo kaj naredil za to lepoto. Narava je poskrbela za njeno lepoto in tukaj se konča vsa vaša "modrost" !
Istriano |  07 .05. 2019 ob  13: 46
Raje asfaltirajte tistih par sto metrov Parenzane, kjer je samo pri vas v Izoli MAKADAM. Če ne veste, kako bi to moralo zgledati napravite eno ekskurzijo v Koper.