Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni nacionalna konferenca in pohodi

Zdravje

Danes po vsem svetu obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni, ki po opozorilih Mednarodne zveze za sladkorno bolezen (IDF) predstavlja veliko finančno breme. Na svetu živi več kot 371 milijonov ljudi s to boleznijo. V Sloveniji je bilo lani po ocenah 117.000 sladkornih bolnikov. Dan bodo obeležili z nacionalno konferenco, pohodi in prireditvami.

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni bo Koordinativna skupina pri ministrstvu za zdravje za izvajanje Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010-2020 v Ljubljani pripravila nacionalno konferenco, na kateri bodo predstavili rezultate izvajanja nacionalnega programa.

V štirih letih so partnerji v programu, bolniki in stroka skupaj z ministrstvom za zdravje in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), izvedli vrsto aktivnosti, tako na področju spremljanja in osveščanja o sladkorni bolezni kot na področju strokovnega povezovanja in usposabljanja zdravstvenih delavcev za bolj kakovostno, celostno in dostopno obravnavo sladkornih bolnikov.

Po podatkih ZZZS je lani zdravila za zniževanje krvnega sladkorja prejemalo 99.300 bolnikov, predpisanih na 551.000 receptih v vrednosti 28,1 milijona evrov. Pripomočke za merjenje krvnega sladkorja doma je lani v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja uporabljalo 33.400 bolnikov, naredili pa so 22,95 milijona meritev.

Od leta 2010 smo v Sloveniji uvedli referenčne ambulante družinske medicine, ki jih je letos že 290. S svojo dejavnostjo pokrivajo 567.000 opredeljenih oseb, kar je 30 odstotkov vseh prebivalcev, ki imajo opredeljenega izbranega zdravnika.

Pohodi sladkorno bolezen

Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni v več krajih po Sloveniji organizirajo pohode, ki so združeni pod skupnim imenom Pohodi sladkorno bolezen. Tudi letos bodo z modro barvo, ki je značilna za svetovni dan sladkorne bolezni, osvetljeni nekateri objekti, med drugim Ljubljanski grad. Zveza društev diabetikov Slovenije pa v soboto pripravlja osrednjo prireditev v Kulturnem domu Krško.

Svetovni dan sladkorne bolezni obeležujemo od leta 1991 na pobudo IDF in Svetovne zdravstvene organizacije kot odgovor na zaskrbljenost zaradi naraščanja pojavnosti sladkorne bolezni po vsem svetu. Za dan pa je bil izbran 14. november, rojstni dan Fredericka Bantinga, ki je skupaj s Charlesom Bestom prvi razvil zamisel, ki je pripeljala do odkritja inzulina leta 1921.