Sladkorna bolezen je v novodobnem svetu epidemija

Zdravje

Poleg srčno-žilnih bolezni in raka je diabetes zagotovo največja zdravstvena težava našega časa. Vendar če je pri prvih dveh bilo veliko narejenega na ozaveščanju in trendi kažejo, da je (vsaj kar se tiče Slovenije) preventive imela svoj učinek, je pri diabetesu ravno obratno, saj je še vedno v porastu. Kar 125.000 Slovencev ima diagnosticirano omenjeno bolezen. Vsekakor preveč, ob svetovnem dnevu diabetesa pravi Darja Lovšin, urednica revije Dita in vodja kampanje za ozaveščanje o diabetesu.

"Leta 2006 je bil diabetes razglašen za svetovno epidemijo," je poudarila Lovšinova, ki pravi, da se marsikdo ne zaveda, kako nevarna je ta bolezen. Tako za posameznika kot tudi za družbo, saj se trenutno zelo širi.

Več informacij o diabetesu lahko dobite s klikom na spletno stran diabetes.si.

Pri sladkorni bolezni poznamo dva tipa. Tip 1 in tip 2. Pri prvem je potrebna uporaba inzulina, saj so nihanja v ravni sladkorja izjemno visoka. Pravega pravila sicer ni, ker je danes tako rekoč vse postavljeno na glavo, a večina ljudi za tem tipom sladkorne bolezni zboli že v mladih letih. Sladkorna bolezen tipa 2 pa je tista, ki so ji včasih rekli tudi starostna, ker se je pojavljala samo po 40. letu starosti in je večinoma odraz nezdravega načina življenja.

"Sedaj pa ugotavljamo, da imajo diabetes tipa 2 vse mlajši ljudje. To je seveda odraz nezdravega načina življenje, kar pomeni nezdrava prehrana v velikih količinah, pomanjkanje športne aktivnosti in ne nazadnje tudi stres," je še dejala Lovšinova. Pri tem ni nezanemarljiv podatek, da je zaradi splošne krize vse več deprivilegiranega prebivalstva, ki morda nima zadostnih sredstev za nakup kakovostne hrane in je zato bolj podvrženo tovrstnim boleznim.

Kako velik problem je diabetes tipa 2, dokazuje tudi podatek, da ima kar 95 odstotkov vseh sladkornih bolnikov ta tip bolezni.

Kaj je normalen sladkor?

Normalne vrednosti sladkorja v krvi so med 3,5 in 5,9 milimola. "A ker je to nekoliko zakomplicirano, smo mi v kampanji ozaveščanja uporabili slogan Bodi odličnjak in kot najboljšo količino za zdravje priporočamo 'Čisto petico'. Seveda so povsem v redu tudi vse številke okoli petke," je še dodala Lovšinova. Diagnoza diabetes se tako pojavili, ko je raven krvnega sladkorja čez dan (ne glede na to, kdaj ste zaužili obrok) nad 11 milimolov oziroma če je raven zjutraj na tešče več kot 7 milimolov. Prvi znak sladkorne bolezni tipa 2 pa je utrujenost.

 

Z diabetesom se lahko živi

Diabetes tipa 1 omogoča skoraj popolnoma normalno življenje. Ljudje s to boleznijo počnejo praktično vse. Lahko so maratonci ali celo astronavti. Tudi jedo lahko vse, čeprav si morajo odmeriti pravilno dozo inzulina.

Pri diabetesu tip 2, ki postaja vse večji problem, pa je potrebno le nekaj dobre volje. To pomeni spremeniti in urediti prehranjevalne navade in začeti z gibanjem. Ambasadorji, ki spodbujajo zavest glede diabetesa, so med drugim igralec Matjaž Javšnik, košarkar Jure Balažič in misica Nina Kos.