Ultrazvočni impulzi, ki bi nadomestili dnevno injiciranje inzulina

Zdravje

To odkritje utegne postati novo upanje za diabetike, ki so utrujeni od dnevnega injiciranja inzulina. Raziskovalci na North Carolina State University in University of North Carolina v Chapel Hillu razvijajo sistem, ki bi le z eno injekcijo nanodelcev in s pomočjo ultrazvočnih impulzov lahko priskrbel bolnika z zadostno mero inzulina za nekaj dni.

Ko je čas, da se odmerek inzulina "dostavi" v krvni obtok, naprava, nameščena na roki, poskrbi za zunanje usmerjanje ultrazvočnih valov na nano omrežje. Znanstveniki verjamejo, da to vznemirja mikroskopske plinske mehurčke v telesnem tkivu, kar povzroča motnje v mreži, in sicer na ta način, da popustijo elektrostatične sile, ki običajno rezervoarju inzulina preprečujejo razpršitvitev. Inzulinu je tako omogočen "vstop" v krvni obtok, nakar je z močjo ultrazvočnega valovanja potisnjen skozi krvni obtok.

Pri poskusih na laboratorijskih miših s sladkorno boleznijo je bila ena injekcija nano delcev dovolj za uravnavanje ravni glukoze v krvi za kar za 10 dni.

Znanstveniki si zdaj prizadevajo za uporabo te tehnologije tudi pri ljudeh. Vodja te raziskave je Dr. Zhen Gu. Pred kratkim pa je bila predstavljena in objavljena v reviji Advanced Healthcare Materials.