Novo uhajanje radioaktivne vode

Kronika

Operater poškodovane japonske jedrske elektrarne Fukušima, podjetje Tepco, je odkril novo uhajanje radioaktivne vode. Voda, ki se je razlila iz polnega shranjevalnega rezervoarja, je morda stekla v ocean, opozorilo Tepca povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Razlilo se je okoli 430 litrov radioaktivne vode. Voda se je iz rezervoarja razlila zaradi tajfuna, ki je pred kratkim na območje prinesel velike količine padavin.

Tiskovni predstavnik Tepca Hiroki Kavamata je ob tem dodal, da obstaja možnost izteka vode v morje prek bližnjega jarka.

 

V rezervoarju se nahaja voda, ki je že bila filtrirana z namenom odstraniti radioaktivni cezij, še vedno pa vsebuje stroncij, element, ki se nabira v kosteh in lahko v primeru zaužitja povzroči raka.

Tepco se sicer že dolgo spopada s težavami, ki jih povzroča radioaktivna voda. Podjetje je za hlajenje poškodovanih reaktorjev uporabilo že več tisoč ton vode, doslej pa še ni razkrilo jasnega načrta za odstranitev ogromnih količin kontaminirane vode, ki jo hranijo v več sto rezervoarjih pri elektrarni.