“NEMŠKI KRIS” DOBIL ZDRAVILO DOMA V PIČLIH 20 DNEH: Malček napreduje iz dneva v dan, Slovenija, za božjo voljo, kaj mečkate? (FOTO)

Svet

Zgodba enoletnega dečka iz nemškega Ludwigsburga je na las podobna zgodbi malega Krisa iz Kopra, za katerega so Slovenci zbrali skoraj 4 milijone evrov, da bi mu rešili življenje. Kot smo poročali pred dnevi, družina še vedno čaka na odziv več klinik iz ZDA, katerim so poslali potrebno dokumentacijo. Tudi Michaelu so zdravniki diagnosticirali spinalno mišično distrofijo, a njegova zgodba že ima srečen konec. Po zdravilo ga ni bilo potrebno peljati čez lužo, temveč ga je prejel doma.

Kot poroča nemški portal Ludwigsburger Kreiszeitung, sta starša enoletnega Michaela, Marina Mantel in Oleg Seiler, morala počakati 20 dni, preden je njuna zdravstvena zavarovalnica odobrila prošnjo, da deček prejme zdravilo doma, v Nemčji. Kot je povedala mama Marina, je deček prejel zdravilo pred štirimi tedni, napredek pa je pri njem viden iz dneva v dan.

Michael je dobil diagnozo spinalna mišična distrofija, mišice je imel zelo šibke. Po oceni zdravnikov mora otrok zdravilo prejeti do drugega leta starosti in tudi za enoletnega Nemca so pričeli z zbiranjem denarja. Kot navaja portal, je bila cena zdravila 2,1 milijona ameriških dolarjev.

Mama Marina kar ne more verjeti, da jim je uspelo priti do zdravila doma in še vedno vsak dan joka od sreče. Dan, ko je sinček prejel zdravilo, pa opisuje kot Michaelov drugi rojstni dan. Že dva dni kasneje, se je malček v bolnišnici sam prevrnil s hrbta na trebuh. Pred tem zaradi izredno šibkih mišic tega ni mogel storiti. Zdaj lahko deset do petnajst minut sedi sam.

Predvsem mu veliko manj težav povzročajo izločki iz pljuč, zaradi katerih je prej veliko kašljal in včasih težko dihal. Ponoči spi veliko tišje. Starša upata, da se bo lahko kmalu naučil hoditi. "Mislim, da če bo še naprej tako napredoval in bomo z njim trenirali, mu bo uspelo," se nadeja mama.

Se pa malček še vedno bori z virusom, ki so mu ga vbrizgali skupaj z zdravilom. "Malce je bolan, ima prehlad in vročino. Toda ti neželeni učinki so bili družini znani. Virus ostane v telesu do osem tednov po prejemu zdravila," je povedala Marina. Vsak dan ga peljejo na kontrolo krvi.

Zgodba ima srečen konec, nemške medije pa že polni zgodba malega Johana iz nemške Saške, ki ima prav tako diagnozo spinalne mišične distrofije. Pred dnevi so od svoje zdravstvene zavarovalnice dobili obvestilo, da bodo poskrbeli za sinovo zdravljenje v Nemčiji. To je dosegli s pomočjo istega odvetnika, ki je pred tem dobil bitko za Michaela.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija