NA TEH LOKACIJAH NAJ BI SE NAHAJALI 'ČRNI PRIKLJUČKI': Prijavili jih bodo inšpekciji

Koper

Po tem, ko je bilo kopališče v Žusterni deset dni zaprto zaradi fekalnega onesnaženja, je v javnosti zaokrožila informacija, da naj bi v Žusterni kar mrgolelo črnih izpustov v javni sistem meteornih voda. V Marjetici Koper so z današnjim dnem zaključili s pregledom sistema meteornih voda v Žusterni, katerega namen je bil predvsem odkrivanje priključkov 'na črno' na obstoječi meteorni sistem, ki se steka v morje. V sporočilu za javnost so danes predstavili svoje izsledke.

Obsežen sistem, kamor gravitirajo trije hudourniki, so v Marjetici pregledovali terensko ter s kemičnimi analizami vode v sistemu. Določene odseke so pregledali tudi s pomočjo analiz NIJZ, je zapisano v sporočilu za javnost.

"Ta pregled je bil med zadnjimi koraki našega akcijskega načrta, sprejetega po neljubem dogodku v Žusterni in posledično 'rdeči zastavi' na kopališču. Sistemski pristop k reševanju nastale situacije ter posledično izločevanje morebitnih virov onesnaženja po korakih je očitno bil pravi pristop," so sporočili iz komunalnega podjetja. "Med temi koraki velja omeniti odstranitev in odvoz trajne in kontaminirane usedline – nasipa pred hudourniškim izpustom, ki je bil del težave in povišanih vrednosti nezaželenih elementov v kopalnih vodah," dodajajo.

Draščić: "Lokacije, ki jih sumimo črnih izpustov, bomo sporočili inšpekciji"

"S pomočjo strokovnih služb smo uspeli dokaj natančno določiti nekaj lokacij, kjer indici kažejo na morebitne črne priključke. Nekaj objektov ob stičišču ulic Dolga Reber in Krožna cesta utemeljeno sumimo črnih izpustov v javni sistem meteornih voda. Lokacije bomo sporočili inšpekcijski službi MOK, ki je pristojna za nadaljnje reševanje nepravilnosti," je pojasnil direktor Marjetice Koper Alfred Draščić.

Izidi izrednega monitoringa kopalnih voda, ki ga izvaja agencija ARSO v sodelovanju z Marjetico in MOK, na lokacijah hudourniškega izpusta in otroškega bazena v Žusterni pa kažejo, da je kakovost kopalne vode dobra, so še zapisali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  02 .09. 2019 ob  11: 47
-1
Najbolj smrdi po fonji okoli Marjetice. Še prav posebno močno od kar je prišel direktor Draščić. Smrad se širi, širi, širi.
kokodek |  01 .09. 2019 ob  15: 06
smrad in črni priključki so bili tudi v času mandata popoviča in ker v 16 letih ni naredil nič, zdaj še vedno smrdi, smrdi, smrdi
tupamaros |  30 .08. 2019 ob  23: 39
Pa pri Starmanovih so baje imeli kravo. Jo še vedno imajo?
tupamaros |  30 .08. 2019 ob  23: 37
-2
Draščič je ista generacija kot Fabrisova iz kurilnice na Markovcu.
Argument |  30 .08. 2019 ob  23: 36
Namignili so tudi da Bržan s sosedom Draščičem snuje velike preobrate v sedaj njunem podjetju Marjetica.Polna usta poštenosti se počasi praznijo .Čakamo nadaljni razplet
Olgo Franco |  30 .08. 2019 ob  22: 54
Draśćić je kot so namignili mnogi- ponaredil reference za postat direktor Marjetice... ocitno mu je to vodilo tudi v vsakodbevnih opravilih in ugotovitvah... malo doda, pa poneveri, pa zamolci- samo da skrije nestrokovnost! Brizna Istra!!
tupamaros |  30 .08. 2019 ob  18: 29
Pa če imate kej briketov.
 |  30 .08. 2019 ob  17: 56
Delo Objavljeno
21. avgust 2019 Nestrokovno ukrepanje in zamolčanje onesnaženja v Žusterni, ki naj bi se pripetilo že nekaj dni preden so 2. avgusta izobesili rdečo zastavo in odsvetovali kopanje, tako da bi inšpekcija imela tudi kaj dela v sami Marjetici in ne samo na terenu . Če se to izkaže za resnico je neverjetno kako lahko odgovorni ljudje na takih položajih jemljejo neresno obvestilo o ispustu fekalij v jaške meteorne vode in s tem ogrožajo zdravje ljudi .Tukaj si nalijte čistega vina - ne pa nam bluzit o neki zaroti in o majici in stiroporu v jašku .
Istriano |  30 .08. 2019 ob  16: 14
19
Z vsemi temi modernimi napravami in kamerami ne znajo najti črnih priključkov. Pa naj naredijo po starem. Greš v Žusterni od hiše do hiše in daš barvilo v VSE školjke v vsaki hiši in gledaš zunaj v katerem jašku priteče kakšno barvilo. In, če priteče obarvana voda v jašek za meteorno vodo ste našli onesnaževalca. Mogoče bo celo strokovnjak mag. Draščič razumel ta navodila, če ne mu bo pa strokovnjak Madžarović to razložil.
Tine |  30 .08. 2019 ob  14: 31
12
Torej še vedno nimajo pojma od kod je kanalizacija prišla v morje ... nejasni stavki v sporočilu, ki ne povedo nič, kažejo na redno zmedenost osebe, ki jih izjavlja ... zadnji korak akcijskega načrta, ko so namesto, da bi iskali vir onesnaženja, izključevali morebitne onesnaževalce ... indici pa kažejo na črne priključke ... vsega pa je kriv uboji prodec in nekdo, ki je imel hudo drisko, ali kaj?