V ŽUSTERNI ODPRT OTROŠKI BAZEN: V iztočnem kanalu kopanje še vedno prepovedano

Koper

Kakovost vode na morskem kopališču v Žusterni je po vseh izvedenih ukrepih izboljšana, tako da je znova odprto tudi v delu, ki vključuje otroški bazen. Še vedno pa prepoved kopanja ostaja v iztočnem kanalu, je objavila Agencija RS za okolje (Arso). Komunalno podjetje Marjetica Koper naj bi meteorno kanalizacijo pregledovalo še kakšen teden dni.

Kot je razvidno iz dokumenta Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki ga je v ponedeljek objavil Arso, je bil vzrok fekalnega onesnaženja kopališča Žusterna ugotovljen in obvladan. Vzpostavljena je bila bariera ob iztoku meteorne vode v morje, izvedeni so bili temeljito čiščenje iztoka in plaže, redno vzorčenje na E. coli in enterokoke, rezultati zadnjih štirih laboratorijskih preizkušanj kopalne vode pred otroškim kopališčem pa so bili skladni s smernimi vrednostmi.

Skladno s tem so na NIJZ preklicali odsvetovanje kopanja v otroškem bazenu, ne pa tudi v iztočnem kanalu.

Ob tem pa so med drugim predlagali, da se prilagodi meja kopališča, še naprej izvaja olfaktorno in vizualno kontrolo kopališča, redno čisti nanešeno travo in ostale odpadke na kopališču, plaži in kanalu pod cesto ter vsak drugi dan vzorči in analizira kopalno vodo na iztoku meteornega kanala in na bazenu za otroke. Na dan, ko dežuje, in dan po dežju velja v primeru odprtja bariere na hudourniku po njihovem predlogu odsvetovati kopanje in sanirati posledice.

"Velik izziv naj bo iskanje celotne rešitve," še svetujejo v NIJZ.

Kopališče Žusterna je bilo sicer v zmanjšanjem obsegu odprto že pred tednom dni. Zaprli so ga 2. avgusta, ko je prišlo do fekalnega onesnaženja. Pozneje so ga za nekaj ur odprli, a je analiza vode pokazala, da je bila ta še onesnažena, zaradi česar so na kopališču znova izobesili rdečo zastavo.

Marjetica Koper je hudourniški iztok v morje zajezila in meteorno vodo prečrpava, da se ne izliva v morje. S tem je izključila možnost, da bi bil vir onesnaževanja v kanalizacijskem ali meteornem sistemu, kjer so bile začetne težave. Kanalizacijske vode so v podjetju že pregledali in niso odkrili napak, pregled meteornega sistema pa še vedno ni zaključen.

Kot so danes za STA povedali v Marjetici Koper, naj bi ta dela zaključili v približno tednu dni.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  20 .08. 2019 ob  10: 58
Ma kdo vam več verjame. Toliko pravljic ste nam skušali že prodati .... 30 let star prodec .... ma lepo vas prosim. Prodec se na kopališču zamenja vsako leto, ker ga odnaša morje. Bolj je problem v nevzdrževanju kanalizacijskega in meteornega sistema v marjetici koper od kar je direktor ta polenta od Draščića. 10 let je bil na zavodu, dokler ni srečal tega brižnega bržana, ki se ga je usmilil in mu dal službo.