ČRNI PRIKLJUČKI V ŽUSTERNI ŠE VEDNO BURIJO DUHOVE: Koliko jih je?

Koper

Čeprav kopališče v Žusterni že nekaj časa obratuje v celoti, vzroki njegovega zaprtja v začetku meseca še vedno odmevajo v javnosti. Marjetica Koper je pred tednom dni napovedala, da naj bi do danes zaključila s pregledom meteornega sistema in razkrila napake, a kot so nam sporočili danes, podatkov še nimajo. Prav tako še vedno ni znano, koliko črnih priklopov bremeni Žusterno.

Kopališče v Žusterni je bilo v avgustu v celoti zaprto 10 dni, teden dni pa je obratovalo le v zmanjšanem obsegu. Upravljalec ga je zaprl 2. avgusta zaradi fekalnega onesnaženja. Problem, ki je nekaterim kopalcem povzročil tudi zdravstvene težave, je Marjetica Koper rešila z zajezitvijo hudourniškega iztoka v morje, meteorno vodo pa so pričeli prečrpavati, da ne se ne bi izlila na kopališče.

Ob nastali situaciji so na dan privrele neljube težave s črnimi priklopi, ki naj bi jih v Žusterni kar mrgolelo, a še vedno ni znano, koliko jih v resnici je. Kanalizacijske vode so v Marjetici Koper že pregledali in niso odkrili napak, razkritje ugotovitev pregleda meteornega sistema pa napovedali za danes.

A kot nam je sporočil tiskovni predstavnik koprskega komunalnega podjetja Dimitrije Šamšal, pregled še ni zaključen: "Končno poročilo nam bodo strokovne službe predstavile do konca tedna, predvidoma v četrtek ali petek."

Zatrdil je še, da po ponovnem odprtju kopališča v Žusterni niso več imeli težav ter da redne in izredne meritve kažejo, da je voda primerna za kopanje.

Ovadbe policiji ne želijo komentirati

Medtem pa je skupina občanov, ki se je poimenovala Zavedni občani Mestne občine Koper, zaradi suma storitev kaznivih dejanj obremenjevanja in uničevanja okolja, nevestnega dela v službi in neodvrnitve nevarnosti vodstvo Marjetice naznanila policiji. V podjetju ovadbe niso želeli komentirati, saj je to, kot pravi Šamšal, v domeni policije. "Lahko pa potrdim, da smo jim posredovali vso zahtevano dokumentacijo. Vzporedno pa je že bilo ugotovljeno s strani inšpekcije ARSO, da smo ob nastali težavi postopali korektno in odzivno," je dodal.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  28 .08. 2019 ob  21: 30
Koliko mislite, da je (še) vredna Jelinčičeva vila v Drekovem zalivu?
Tine |  28 .08. 2019 ob  08: 15
@kjessi

Smrdi že, vendar ni bilo fonje v morju do letošnjega avgusta, ko jepo vsej verjetnosti nekaj šlo narobe pri vzdrževanju sistema. Analize izvaja vedno izvaja inštitut za varovanje zdravja, tako da ...
kjessi |  27 .08. 2019 ob  22: 44
Tam smrdi občasno že " sto let", vendar ni nihče zagnal takšnega haloja. Je pa vprašanje, kje se se izvajale " analize" in kam nosi tok.
td |  27 .08. 2019 ob  21: 29
@Tine, srmdelo je točno v področju, kjer se kanal iztega v morje, v celotnem področju ceste in peš poti v tem predelu.
Tine |  27 .08. 2019 ob  19: 43
@te

Analize se vseskozi izvajajo in ni šans, da je bila prej povečana koncentracija fekalnih bakterij. Smrdi lahko kanalizacija ali črpališče, tokrat pa je smrdelo morje.
td |  27 .08. 2019 ob  18: 09
@tine, o kašni zaroti govoriš? Govorim o kriminalni malonarnosti in neodgovorosti, ki je značilna za to državo. Vsak tan skoraj tam tečem ali kolesarim mimo in enako kot večina teh, ki jih poznam, če nanese pogovor, SMRDI GROZLJIVO MESECE. Ni smrdelo samo takrat, ko je končno to prišlo v medije. Drugače ja, smrdi leta in leta in je smrdelo že pod Popovičem, tako, da ne pripisujem te krivde ali zarote čez Bržana. Preprosto NI TEORIJE, da je bila voda neoporečna že prej. Samo to govorim.
Tine |  27 .08. 2019 ob  17: 24
@te

Ne gre za nobeno zaroto, kot misliš ti. Analize je delal in dela zavod za varovanje zdravja, tako vsakršno namigovanje, da niso bili vzorci pravilno odvzeti, ne brezpredmetno. Zakaj v Žusterni toliko smrdi zadnje čase, pa naj odgovori Marjetica.
td |  27 .08. 2019 ob  16: 53
@Tine, to je pa zelo zanimivo vprašanje. :-) Namreč tam po fekalijah smrdi že DOLGA LETA. Kako, da so sedaj šele izvidi pozitivni in še to potem, ko je že en mesec do dva prav gnusno smrdelo, ko je NEMOGOČE, da bi pravilno vzorci bili negativni. To bi morala biti ločena preiskava.
Tine |  27 .08. 2019 ob  14: 54
@Darko

To pa ne bo ravno držalo. če bi črni priključki obstajali že desetletja, bi bila voda že prejšnja leta onesnažena. Seveda pa je eno govoriti o črnih priključkih, drugo so pa greznice. In kaj naj bi botrovalo k temu, da naj bi ravno letos prišlo do večjega izlitja in to ravno konec julija meseca. Kaj je kdo dobil drisko ali je kriva majica?
Darko |  27 .08. 2019 ob  14: 45
verjetno je tokrat prišlo do velikega izlitja, črni priključki obstajajo že desetletja
Tine |  27 .08. 2019 ob  14: 35
10
Če prav razumem, vzroka niso ugotovili po 1 mesecu. Najboljše bi bilo za Marjetico, da je ostala pri tisti majici, ki je "zamašila" kanalizacijo. pa ti njihovi domnevni črni priključki verjetno niso nastali v zadnjih mesecih, da bi lahko bila krivda na njihovi strani. Šlo je za veliko izlitje kanalizacije, če je onesnaženost toliko časa trajala. Na Marjetici naj se nehajo sprenevedat in širit laži, zato da zaščitijo direktorja. Dejstvo je, da je bil o izlitju kanalizacije obveščen in ni sprejel ustreznih ukrepov. No, nenazadnje pa kaj dosti od nekoga, ki je zadnjih 10 let prebil na zavodu za zaposlovanje, v življenju pa ni nikoli resno delal, ni kaj dosti za pričakovat. Bravo Bržan za izbiro!