Na skupščini Luke Koper o zamenjavi nadzornikov

Delničarji Luke Koper bodo danes na izredni skupščini na predlog Soda odločali o odpoklicu nadzornikov, predstavnikov kapitala, in imenovanju novih članov nadzornega sveta. Novi nadzorniki bi nato lahko zamenjali predsednika uprave Gašparja Gašparja Mišiča. Čeprav je Mišičevo imenovanje sprožilo ostre odzive, pa njegova zamenjava ni več samoumevna.

Na skupščini bodo delničarji na predlog Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki do oblikovanja Slovenskega državnega holdinga upravlja s kapitalskimi naložbami države, odločali o odpoklicu šestih od skupno devetih članov nadzornega sveta, in sicer Dina Klobasa (ta je medtem že odstopil), Nikolaja Abrahamsberga, Vinka Možeta, Andreja Godca, Jordana Kocjančiča in Sabine Mozetič.

Sod je ob tem predlagal, da se za nadzornike za mandatno obdobje štirih let izvolijo predsednik uprave Soda Tomaž Kuntarič ter člana uprave Matej Runjak in Matej Pirc. Predlagani so še Dragomir Kolman, Mitja Svoljšak in Mateja Lovšin Herič, ki prav tako prihajajo iz Soda.

Bo MOK še naprej imela svojega predstavnika?

Koprska občina pa je pripravila protipredlog, ki predvideva odpoklic le petih nadzornikov, pri čemer želi v nadzornem svetu obdržati svojo predstavnico Sabino Mozetič.

Kuntarič je sicer že dal vedeti, da vsa imena, ki so jih predlagali ob sklicu skupščine, ne bodo nujno tudi dokončni predlog Soda.

Razlog za zamenjavo nadzornikov je bilo imenovanje Mišiča na čelo koprske družbe konec avgusta. Ob odločitvi nadzornikov je Kuntarič ocenil, da sta dve skupini deležnikov - predstavnikov delavcev in lokalne skupnosti - pretehtali nad kapitalom.

Pozneje pa je predsednik uprave Soda izjavil, da Mišič morda ni največja grožnja luki in da bi se mu lahko dalo priložnost. Povedal je, da bo novi nadzorni svet imenoval še druge člane uprave.

Samo še to |  07 .10. 2013 ob  09: 30
Pošteni delajo po kolektivni pogodbi v Luki in kot delavci pričakujejo tudi solidno plačilo.
Na drugi strani so ugotovili naši v vladi, da je še edino Luka tista, ki se ni dokončno skorupirala. Že ki so železnice zlata jama za politično kupčkanje in največji izgubaši, bodo svoj račun probali popraviti preko 2. tira.
Evo preko sponzoriranja športa in preko krpanja lukenj zapufanih Železnic si Luka Koper zabija zadnje žeblje v krsto.