Kam gre denar, ki ga Luka namenja nogometnemu klubu?

Sobotna nogometna tekma med domačim FC Luko Koprom in Mariborom je na koprski Bonifiki navdušila kakšnih 1000 gledalcev, ki so si sobotni večer popestrili z obiskom derbija 12. kroga. V dvoboju je David (FC Luka Koper), ugnal Goljata (NK Maribor). Da je klub s šest- do sedemkrat manjšim proračunom in z bistveno šibkejšim igralskim kadrom ugnal renomiranega tekmeca, pa danes ne čudi več nikogar, saj so Koprčani poleg Zavrča zagotovo najprijetnejše presenečenje letošnje prve lige.

Še pred tremi meseci pa je bila usoda koprskega nogometnega prvo ligaša sila negotova in vse je kazalo, da bo klub z 58-letno (po mnenju mnogih gre za rojstvo kluba upoštevati celo leto 1920) tradicijo zaradi dolgov do nekdanjega podpredsednika Milana Mandariča celo prenehal delovati. 

Tok dogodkov se je zasukal, ko se je sicer tedaj odstopljeni podpredsednik in mecen kluba Ante Guberac odločil za povratek in se z ameriškim poslovnežem srbskih korenin dogovoril za vračilo dolga. A to ni bil edini mlinski kamen, ki je visel okoli vratu FC Luke Kopra, saj je bilo veliko nejasnosti tudi glede sponzorstva s strani Luke Koper, ki je klubu stala ob strani zadnjih pet let. Konec tega meseca se namreč pogodba izteče, po zadnjih vesteh pa naj bi se v Luki odločili še naprej spodbujati koprsko nogometno mladež in člansko prvo ligaško ekipo. V nekaterih medijih so se zaradi tega sprožila negodovanja in predvsem očitki na rovaš novega prvega moža Luke Koper, Gašparja Gašparja Mišiča. Ta je znan po tem, da želi z lokalno skupnostjo stkati tesnejše sodelovanje in mestu Koper z okolico povrniti del tistega, kar daje pristanišču. 

Zato smo na klub naslovili nekaj vprašanj o tem, kako nameravajo sponzorski denar porabiti. Nogometni klub bo v prihodnjih petih letih prejel 2,5 milijona evrov, torej pol milijona bruto na leto.

"Imamo 14 selekcij, od mlajših cicibanov do mladincev, kar skupaj nanese približno 300 nogometašev. 12 trenerjev in vodja celotnega mladinskega pogona tvorijo bazen prihodnosti koprskega nogometa. Nato je tu še članska vrsta z 20 nogometaši, ki imajo s klubom podpisano profesionalno pogodbo. Maribor jih ima npr. 47, Gorica 39, Domžale pa 36," so zapisali v klubu. Na plačilni listi imajo tako dva fizioterapevta, dva zdravnika, dva ekonomista, poslovno sekretarko, zapisničarko na tekmah, odgovorno osebo za varnost, tiskovnega predstavnika, športnega direktorja, direktorja itd.

"Vse omenjene profile zahteva Nogometna zveza Slovenija. Njihova prisotnost in delovanje v klubu pa je predpogoj za pridobitev licence, s katero lahko klub sploh nastopa v prvi ligi. Poleg tega pa je honorar treba odšteti tudi zvokovnim tehnikom na stadionu, osebi, ki poskrbi za izdelavo grafike na osrednjem semaforju, fotografu itd. Gre za majhne zneske, ki pa v celoti za klub pomenijo velik zalogaj," še pojasnjujejo v klubu.

Tudi tekme so velik strošek

Organizacija sobotnega srečanja proti Mariboru je FC Luko Koper stala okroglih 7000 evrov. Od tega gre 2000 evrov za sodnike, 1200 evrov za policijsko varovanje, 3400 evrov za redarje in varnostnike, 150 evrov so odšteli za prisotnost reševalnega vozila z ekipo, 100 evrov za blagajničarke in hostese, ter 150 evrov za v prejšnjem odstavku omenjene tehnike. Na isti tekmi so prodali za 1200 evrov vstopnic, kar pomeni, da so v soboto  na derbiju "ustvarili" 5800 evrov minusa. Na prvenstvu pripravijo 18 domačih tekem, resda pa za varovanje na tekmah nižjega "rizika" običajno odštejejo precej manj denarja.

Članska vrsta šteje, kot rečeno, 20 profesionalnih nogometašev (zagotovljeni minimalni znesek za profesionalnega nogometaša je 770 evrov bruto) in štiri nogometaše, ki prejemajo štipendijo FC Luke Kopra. Za njihove plače v klubu mesečno namenijo 40 tisoč evrov. Trenerski in strokovni štab s PRO licencami (trener, pomočnik, kondicijski trener, trener vratarjev itd) stanejo klub dodatnih 10 tisoč evrov. 14 trenerjem mladinske šole skupaj plačajo 10 tisoč evrov mesečnega honorarja, vsem ostalim režijskim in organizacijskim delavcem pa namenijo še dodatnih 10 tisoč evrov. Tu so všteti direktor kluba, športni direktor, poslovna sekretarka, vodja mladinskega pogona, predstavnik za tisk, ekonomisti itd.). Skupaj to nanese 65 tisoč evrov fiksnih mesečnih stroškov za nogometaše, strokovni štab in režijo, kar pomeni na letni ravni približno 800 tisoč evrov. K temu gre dodati še približno pet tisoč evrov "izgube", ki jo pridelajo na vsaki tekmi z organizacijo, a tudi to še ni vse.

Nogometna zveza Slovenija od klubov zahteva opravljeno letno revizijo, kar vsakega prvoligaša stane 5 tisoč evrov. Za avtobusne prevoze vseh selekcij od U8 do članov v FC Luki Koper letno namenijo okrog 30 tisoč evrov. Tu so še oprema, dresi, žoge, razni pripomočki, sanitetni, pisarniški in drugi potrošni material, računi za telefone, naročnine, stroški računovodstva ter prehrana nogometašev.

Zaradi proračuna klestijo stroške

V klub so letos v povprečju za 20 odstotkov znižali honorarje za vse nogometaše, strokovni trenerski kader in ostale sodelavce. "Upajmo, da nam bo celotno finančno konstrukcijo za sezono 2013/14 uspelo stisniti v milijon evrov. Gre za enkrat višjo vsoto, kot jo za sponzorstvo namenja Luka Koper," so sporočili iz kluba. In kje dobijo razliko? 80 tisoč evrov nameravajo pobrati od vadnin za mlade nogometaše, a bo glede na izkušnje, ki jih imajo, ta znesek bržkone nižji. "10 do 15 odstotkov staršev si mesečnega plačila v višini 35 evrov ne more privoščiti, a še nikoli nismo zaradi tega nobenega otroka s treninga poslali domov", poudarjajo. Mestna občina Koper je lani nogometašem namenila 30 tisoč evrov, NZS pa 20 tisoč več. Nekaj manjših pokroviteljev je dodalo nekaj deset tisoč evrov, radodarnejši je bil le koprski Grafist, kjer pa točnega zneska ne želijo razkriti.

Kupnino za prodane igralce si je treba dobesedno "izboriti"

FC Luka Koper ima še en pomemben vir prihodkov, to je prodaja nogometašev. Čeprav Luka Koper skoraj vsako sezono proda kakšnega obetavnega mladega igralca, ki se je kalil v domači nogometni šoli, zadeve še zdaleč niso rožnate. "Lani smo na primer v Catanio prodali Maksa Barišiča, denarja pa še kar ni. Plačilna nedisciplina je prisotna tudi v nogometno razviti Italiji. Barišič je medtem že prestopil v slavni Milan."

Brez pomoči pokroviteljev nogometa preprosto ne bi bilo

Kakorkoli že, brez pomoči pokroviteljev nogometa v Kopru in drugod po Sloveniji ne bo. A ne le članskega, profesionalnega, temveč tudi pionirskega, mladinskega. V koprskem klubu so zato hvaležni vodstvu Luke Koper, ki se zaveda družbene odgovornosti in del dobička, ki ga ustvarja prav v tej lokalni skupnosti, s pomočjo prebivalcev taiste skupnosti, vrača njenim članom. "Z denarjem ne razmetavamo, ker ga je vedno premalo. Z njim si tudi ne polnimo žepov, ker ga enostavno ni. Veseli smo že, če nam mesec uspe prebroditi brez dolgov v upanju, da bo naš klub za koga od naših mladih fantov odskočna deska v boljše življenje in svetlejšo prihodnost. Daleč od ulic, brezdelja, kriminala in življenja na meji. Šport lahko nudi prav to in prav zaradi tega ga je treba podpirati tudi v prihodnje", še poudarjajo v FC Luki Kopru, ki je na lestvici trenutno na tretjem mestu, čeprav je bil plan sezone, da klub obstane v prvi ligi.

bla |  07 .10. 2013 ob  13: 11
bla...
obisk in vstopnice |  07 .10. 2013 ob  11: 08
1000 gledalcev, za vstopnice pa so iztržili 1200EUR. 1,2€/vstopnica?
športnik |  05 .10. 2013 ob  17: 03
Če bi imeli tudi ostali klubi take strice bi dosegali odmevnejše rzultate
sveti jurij |  05 .10. 2013 ob  16: 03
Škoda je vsakega centa, ki gaLuka ali kdorkoli da za nogomet.Nogometaši nisi in ne bodo nikoli dosegli nič, nikoli ne bodo napolnili stadiona , tako kot je rokometni klub napolnil bonifiko, .Rokometaši so bili evropski prvaki, kaj pa so bili nogometaši?
THE BOSS |  05 .10. 2013 ob  13: 26
ne umešavajte rokometaša Klemenca v nečedne posle ker on je nedolžen
@klemenc |  05 .10. 2013 ob  12: 45
ti si itak žabar ki druka tifoze in navija za olimpičko ..

Tifozi srce kopra !
Klemenc |  01 .10. 2013 ob  23: 22
-2
Tifozi ne obstajajo že desetletje zato pa se je ustanovila navijaška skupina DVANASTI KOPRA ... bilo je lepo dok je trajalo hmalu bo 1. november pejte prižgat svečko Tifozom
Tok87 |  01 .10. 2013 ob  23: 08
Kako je lepo brat komentarje a v vsakem drugem se omenja Tifoze:).Kak je to ponos:))).Samo za dobrim konjem se prah dviga haha.
Prva navijaška skupina ustanovljena v Sloveniji,prvi gostovali v Ljubljani,Mariboru,Murski Soboti,prvi uporabili pirotehniko na stadionih,.....Ni skupine v Sloveniji,ki lahko to zbriše.Vse druge skupine bojo večno druge,tretje,....
Lahko vi pišete,da so Tifozi kriminalci,drogeraši,....koga to briga?Rit si obrišem z vašim mnenjem in vsak od vas ki se ku.či tukaj gor mi ga lahko potegne.
Na tekmah sem bil prisoten še dosti let pred zloglasno Bačko,prepotoval z klubom celo Jugoslavijo(kjerkoli so igrali)a vi tukaj nekaj serjete?
Vsak,ki tukaj podpira upravo je debil prve stopnje kot so debilni vsi v upravi(niti tujih jezikov ne znajo).
Za 10 obletnico sem iz svojega žepa dal 10.000dem(nemških mark takrat)a gospod Valter Valenčič med polčasom javno preko zvočnikov objavi kako je klub financiral pirotehniko:).Gospo Valter pol mi vrnite denar:).
In vsakega,ki motijo Tifozi pa jim sporočam samo to:dokler bo moja noga gazla po zemlji Tifozi ne bojo mrtvi pa tudi,če bom star 80 let.To ni bombon,ki vam ga mamica kupi,da ga pocuzate,to je nekaj za kar se živi.
Rajši Koper v Primorski ligi kot to golazen lopovsko v upravi.

Ni kluba brez navijačev!!!

Tok87
ToK |  01 .10. 2013 ob  21: 56
-1
pred natanko leto dni smo zagnali KOTIČEK ZA NAVIJAČE tu na regional-u po par objavah smo tifozi umrli :(
Janez |  01 .10. 2013 ob  21: 48
-3
Tukaj se oglašate sami koprski zafrustriranci. Najboljše da se ne naredi nič kot na primer župani v Izoli ali Piranu ali še kje. Blagor klošarjem ki za šanki samo kritizirajo in pljuvajo. Podobno kot zafrustriranci na tem (in drugih) portalih. Ave Maria!
Regional |  01 .10. 2013 ob  21: 42
je zgubil kredibilnost s prvim dnem, ko se je distanciral od ljudi in začel ščitit kapital! Prva menjava na volitvah bo pomenila konec tudi za regional...no, sej so že itak brez denarja, kaj bo šele pol
čisti račun |  01 .10. 2013 ob  20: 00
regional naj bi bil neodvisen medij, a ta pokroviteljski zapis kaže na to, da temu ni najbolj tako. Zdej bodo ljudje iz vaše skupine skrbeli za spletno stran FC Koper, najprej izdelavo potem pa vzdrževanje. Skratka pisali kao boste (kritično itak) zgodbo o uspehu zraven pa boste cuzali sponzorski denar. Seveda Guberac (permanentni županov dolžnik) vse skupaj podpira. Regionalova spletna stran, eKoper in FC Luka Koper to ste hermafrodiiti istega fotra.
1