Zaradi zaprte železniške proge oviran promet koprskega pristanišča

Kronika

Zaradi zaprte železniške proge med Koprom in Divačo, ki je posledica ponedeljkovega zemeljskega plazu in iztirjenega vlaka, je oviran tovorni promet Luke Koper. Ta sicer predvidoma ne bo utrpela poslovne škode, saj bodo storitve opravljene z zamikom. Po zdajšnjih informacijah naj bi bila proga ponovno odprta po 15. uri, so sporočili iz Luke Koper.

Zaradi zapore proge je v koprskem pristanišču obtičalo deset vlakov, ki bi morali danes dopoldne na pot. Prav tako je onemogočen prihod vlakov v pristanišče. Po planu bi morali železniški operaterji dostaviti 20 vlakov oz. skupno skoraj 400 vagonov, na tovor pa v pristanišču čakata dve ladji.

Kot navajajo v Luki Koper, naj bi po trenutno dostopnih informacijah bila proga ponovno odprta po 15. uri, vendar bo hitrost vlakov verjetno omejena, zato v luki pričakujejo manjšo prepustnost. Zaradi tega so vsa dela, ki so bila za danes načrtovana na vlakovnih kompozicijah, prestavili na sredo.

Luka Koper zaradi omenjene nesreče predvidoma ne bo utrpela materialne oz. poslovne škode, saj bodo storitve opravljene z zamikom in tako ne bo prišlo do izpada prihodkov.

Kljub temu pa v luki opozarjajo na problem enotirne povezave pristanišča z zaledjem, kar so v dopisu vladi glede prihodnosti drugega tira izpostavili že prejšnji teden. Vlado so opozorili prav na posledice takšnih nesreč. V primeru hujše nesreče, ki bi za dlje časa pristanišče odrezala od sveta, bi to namreč ogrozilo ne le delovanje slovenskih, ampak predvsem gospodarskih subjektov v državah, ki se dnevno oskrbujejo prek koprskega pristanišča, opozarjajo v Luki Koper in navajajo, da ranljivost enotirne proge ogroža konkurenčnost pristanišča.

Železniška proga Koper - Prešnica je bila zgrajena leta 1967. Enotirna proga poteka ob Kraškem robu in mora premostiti kar 496 metrov višinske razlike. Na tem odseku letno vozi približno 19.000 tovornih vlakov oz. po njem potuje kar 60 odstotkov vsega pretovora Luke Koper.

Zaradi kamenja na tirih je sicer v ponedeljek zvečer na železniški progi med Koprom in Divačo, natančneje med postajama Prešnica in Hrpelje Kozina, iztiril tovorni vlak, ki je prevažal železovo rudo iz Kopra v avstrijski Linz. Kot so sporočili iz Slovenskih železnic, je zaradi zaprte proge med Koprom in Divačo za potnike organiziran avtobusni prevoz, medtem ko tovorni promet tam ne poteka.