MORAJO SAMOZAPOSLENI ČEZ TRI DNI PLAČATI PRISPEVKE? Tak odgovor smo prejeli z ministrstva

Slovenija

Glede na to da je 20. marec rok za plačilo prispevkov za socialno varnost za samozaposlene, že več dni se vrstijo apeli samozaposlenih, naj vlada v tej krizni situaciji zaradi koronavirusa pomaga tudi njim, nenazadnje pa se tudi na naše uredništvo obrača vse več samozaposlenih s težavami, smo zjutraj na gospodarsko ministrstvo naslovili nekaj urgentnih vprašanj v povezavi s to problematiko.

Zanimalo nas je, kako daleč so ukrepi, ki jih pripravlja ministrstvo za gospodarstvo za samozaposlene, kdaj ti lahko pričakujejo natančne informacijekakšni bodo ti ukrepi in ali se bo Slovenija zgledovala po praksah drugih evropskih držav.

Navedli smo tudi konkretne primere, o katerih so nas samozaposleni obvestili v uredništvu, in sicer da odlog plačila prispevkov ni dovolj, saj nekateri samozaposleni ne le, da v mesecu marcu in najverjetneje tudi aprilu ne bodo imeli prihodkov, temveč bodo poslovali z minusom, saj bodo morali plačati stroške (npr. najemnino poslovnih prostorov). Zanimalo nas je, ali so na ministrstvi s primeri, ko bodo samozaposleni že ta mesec morali izbirati, katere račune poravnati (plačilo prispevkov, plačilo najemnine, plačilo položnic, nenazadnje od kod vzeti sredstva za osnovno preživetje) in kako jih komentirajo oziroma kaj jim svetujejo.

Prejeli smo skop odgovor, ki se ne razlikuje bistveno od informacij, ki sicer v javnosti že krožijo: "Sporočamo vam, da se pripravljajo Amandmaji k Predlogu zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki ga po DZ obravnaval po nujnem postopku. Predlog, ki ni nujno, da bo potrjen, je pripravljen v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za s.p.-je z 0 zaposlenimi in morebitno možnostjo pridobitve enkratne finančne pomoči."

Medtem se poleg apelov in peticij, ki vlado nagovarjajo, naj vendarle ne pozabi na samozaposlene, vrstijo ideje o množičnem zapiranju S.P.-jev, koliko od nekaj čez 100.000 samozaposlenih v Sloveniji bo dejansko ta mesec plačalo prispevke, pa bo jasno v prihodnjih dneh.

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) medtem opozarjajo, da odlog socialnih prispevkov za samozaposlene, samostojne podjetnike in podjetja, ki jih je prizadela epidemija koronavirusa, ni ustrezna rešitev. "Primerna rešitev je odpis prispevkov in davkov, saj v tem času nimajo nikakršnih prihodkov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija