HRVAŠKA Z NOVIMI UKREPI NA MEJI: Zapira se 27 maloobmejnih prehodov s Slovenijo

Slovenija

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes v Zagrebu novinarjem potrdil, da so v stiku s kolegi iz Slovenije ter da bodo verjetno že danes zaprli 27 maloobmejnih prehodov, da bi se tako borili proti širjenju novega koronavuirusa. Na Hrvaškem imajo danes 65 okuženih oseb, kar je za devet oseb več kot v ponedeljek.

Hrvaška je v ponedeljek na seznam kriznih držav in območij dodala tudi Dolenjsko. Ukrep o 14-dnevni samoizolaciji že od prej velja za potnike, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine. Domača karantena za 14 dni velja tudi za hrvaške dnevne migrante, ki odhajajo na delo na Dolenjsko ali Belo krajino.

Božinović je na redni jutranji novinarski konferenci hrvaškega štaba za civilno zaščito dejal, da so organizirali 14 konvojev tovornjakov, ki so bili v tranzitu čez Hrvaško ali pa so bili namenjeni na Hrvaško. Povedal je, da je bilo v konvojih nekaj manj kot 600 tovornjakov ter da bodo nadaljevali s tovrstno prakso spremljanja organiziranega cestnega tovornega prometa.

Hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš je potrdil, da imajo na Hrvaškem 65 okuženih z novim koronavirusom ter da so spustili domov štiri osebe, ki so se pozdravile po okužbi. Kot je dodal, so v laboratorijih opravili več kot 1000 preiskav potencialno okuženih. V samoizolaciji in pod nadzorom zdravnikov pa je 630 ljudi, ki so bili v neposrednem stiku z okuženimi.

Beroš je ocenil, da je epidemiološka slika na Hrvaškem še vedno zelo dobra. Glede na značilnosti epidemije novega koronavirusa pričakuje, da se bo število okuženih na Hrvaškem zvišalo.

Iz štaba so znova pozvali prebivalce, naj se držijo priporočil epidemiologov. Posebej so poudarili, naj osebe nad 65 let ne zapuščajo svojih domov, če to ni nujno.

Božinović je omenil, da bodo kaznovali 93 oseb zaradi kršitve odredbe o samoizolaciji. Za prvi tovrstni prekršek je predvidena kazen v višini 8000 kun (1350 evrov). Vsako ponavljanje pa zvišuje kazen. Naslednja je 30.000 kun (4050 evrov), potem 60.000 kun (8100 evrov) in nato 120.000 kun (16.200 evrov). Znesek bo neposredno z računov storilcev prekrškov zasegla Hrvaška finančna agencija.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija