MISTER SLOVENIJE IZ IZOLE SE ŽE PRIPRAVLJA NA SVETOVNI IZBOR: Ne zadostuje samo šport in dieta, "treba je graditi tudi samozavest" (INTERVJU)

Izola

Naziv Mister Slovenije je letos osvojil 19-letni Al Sivka iz Izole, dijak Srednje tehniške šole Koper, ki je v svet mode vstopil z jasnim namenom si ustvariti kariero. Kar bi bilo za dijaka skoraj neizvedljivo, če ne bi za to imel posluha ravnatelj šole. Že takoj po izboru, ki je potekal minulo nedeljo, je Al pričel z veliko bolj intenzivni pripravami na svetovni izbor, ki bo prihodnje leto na Tajskem. Za to bo treba marsikaj prilagoditi, tudi jedilnik, na katerem ne sme biti njegove najljubše pregrehe.

Glede na to, da ste še zelo mladi, kdaj ste vstopili v svet mode in se začeli ukvarjati z delom modela? Ste na začetku želeli zgolj zaslužiti z dijaškim delom ali ste se v svet mode podali z zelo resnimi nameni, si ustvariti kariero?

Približno dve leti nazaj sem kontaktiral agencijo NVN Model Agency. Z agentko, ki sem jo poznal že dalj časa, sva se dogovorila za sestanek in ona me je seznanila s potekom dela modela. S tem so se mi odprla vrata v modni svet in ker mi je delo všeč, sem začel temu posvečati vedno več časa.

V svet mode sem se vsekakor podal z namenom ustvarjanja kariere. Že od samega začetka sem imel ambiciozno razmišljanje in sem verjel v svoje zmogljivosti, kar sem z izkušnjami in novimi projekti nadgrajeval.

Ste dijak srednje šole. Čeprav je v vašem opisu navedeno, da se z delom modela ukvarjate v prostem času, je kar težko verjeti, da to zadostuje. Koliko časa namenite delu modela? Koliko časa so vam vzele priprave na tekmovanje Mister Slovenije? Koliko zaradi tega 'trpi' šola?

Res je, sem dijak srednje šole, obiskujem namreč Srednjo tehniško šolo Koper. Z modelingom se načeloma ne ukvarjam le v prostem času. Zahvaljujoč podpori šole pod vodstvom ravnatelja Iztoka Drožine lahko obveznosti s strani šole in delo v modni agenciji kombiniram, sicer to ne bi bilo izvedljivo.

Koliko časa namenim delu modela, je vsekakor odvisno od števila ponudb. V začetku tega običajno ni veliko, a se s predanostjo ter trdim delom stopnjuje. Sprva sem pričel s preprostimi fotografiranji v okviru agencije z namenom, da dobim občutek, kako je zares stopiti pred fotoobjektiv. Kasneje sem se pojavil v videospotih in pa seveda na modnih pistah, kar vzame tudi več časa. Pri snemanju videospotov in na modnih revijah moraš vsekakor imeti časovno gledano na razpolago cel dan.

Priprave na izbor Mister Slovenije vzamejo relativno dosti časa, saj smo se v okviru organizacije udeležili mnogih delavnic, ki nam bodo v bodoče pripomogle k uspehu oz. zadanim ciljem. Gre za nevrolingvistične delavnice, delavnice o znamčenju (branding) in podjetništvu. Vsekakor je bila vsaka minuta priprav dragocena. Seveda smo bili omejeni s časom in menim, da smo ga maksimalno izkoristili, da je vsak od kandidatov veliko odnesel od tekmovanja. Vse je pa tudi organizirano na način, da je vmes poskrbljeno za sprostitev. Obiskali smo Cubo golf igrišče na Smledniku, kjer smo se spoznavali z igro golfa in Bled Rose Hotel, kjer smo imeli priprave ter uradno fotografiranje finalistov.

V izjavi za javnost ste navedli, da je potrebna izredna disciplina. Kaj to pomeni?

V izjavi, da je pri potegovanju za naziv Mister Slovenije potrebna izredna disciplina, sem mislil bolj na fizično pripravljenost. Vsekakor smo vsi finalisti predani določenemu športu. Sam se poslužujem treniranja na prostem, če je le mogoče, sicer grem v fitnes. Vadbo izvajam večinoma z lastno težo. Zelo rad kolesarim, takoj za tem bi uvrstil tek, občasno pa tudi rolkam. Seveda je zaželeno in potrebno konstantno graditi samozavest, ki igra pomembno vlogo pri prezentaciji posameznika.

Koliko časa porabite za vadbo?

Treningom sem običajno posvetil štiri do pet dni v tednu. Po osvojitvi naziva Mister Slovenije pa sem pričel z veliko bolj intenzivno vadbo za priprave na svetovni izbor. Pri tem mi pomaga lanski nosilec naslova Sebastian Čufer, osebni trener z ogromno izkušnjami na tem področju. Vadba običajno poteka eno do dve uri, vmes pa ni kaj dosti časa za počitek, saj morava kratek čas, ki ga imam do zadane postave, maksimalno izkoristiti.

Kako se prehranjujete? In kaj je pri hrani največja pregreha, ki se ji težko uprete (če jo imate)?

Kar se prehrane tiče, se do sedaj nisem obremenjeval za vsako malenkost oz. obrok, ki sem ga zaužil. Pri meni vsekakor ne gre za širok nabor priljubljene hrane. Od mesa namreč jem zgolj piščančje. Kar se pa sadja, ogljikovih hidratov in zelenjave tiče, jem načeloma vse. Posledično s Sebastianom ne bova imela težav pri sestavi jedilnika. Bo pa to sedaj seveda potrebno, v kolikor želim doseči zadani cilj in se izkazati na svetovnem izboru. Moja pregreha so sicer burgerji oz. fast food, temu pa se bom v tem času moral odpovedati. 

Kaj finančno predstavlja udeležba na tekmovanju, kot je Mister Slovenije? Koliko je osebnih stroškov?

Udeležba na izboru predstavlja relativno nizek strošek, organizatorji so namreč vedno za vse poskrbeli. Naš strošek je bil le prevoz na lokacije, kar pa si seveda lahko deliš s sokandidati.

Februarja vas, kot že omenjeno, čaka udeležba na tekmovanju Mister Global na Tajskem.

Svetovnemu izboru posvečam svoj čas od prvega dne po prejemu naziva. Še preden sem postal mister, sem si pogledal, kateri lepotni izbori obstajajo in kje so locirani, sedaj jih spremljam na družbenih omrežjih. Želim biti na tekočem, kaj se od tekmovalcev na takšnih izborih zahteva. Pri tem so nam koristile v času izbiranja slovenskega mistra informacije, ki smo jih dobili s strani organizatorke Nine Uršič Knep in lastnika licence za južnokorejskega mistra Jung Hoon Jeona. Ker časa do svetovnega izbora ni več veliko, se moram sedaj še bolje organizirati in ga maksimalno izkoristiti. Prav danes (8. decembra, op. a.) sem pričel s treningi pri lanskemu mistru Sebastianu Čufarju, ki me bo treniral v studiu Reset Workout in mi pomagal pri prehrani.  

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija