KRATEK, A BUREN SESTANEK: Bo ribiško pristanišče ali ne, to je zdaj vprašanje?!

Piran

V Civilni iniciativi Seča niso zadovoljni s popravljenim in prilagojenim načrtom ureditve Ribiškega pristanišča. Kot poudarjajo, ob spremembah projektanti niso upoštevali najbolj bistvenih pripomb zainteresirane javnosti. Sicer zatrjujejo, da si želijo evropske investicije, vendar tako, da bo usklajena z okoliškimi prebivalci. Včerajšnji sestanek je bil, kot kaže, precej buren, saj naj bi predčasno zapustil sestanek tako občinski svetnik Robert Fakin kot tudi predstavniki civilne iniciative.

Po drugem sestanku delovne skupine za Ribiško pristanišče Seča so se oglasili v Civilni iniciativi (CI) Seča, kjer poudarjajo, da želijo ohraniti krajinski park Seče in Sečovelj, biser kulturnih in naravnih vrednot, ki je državnega pomena. V CI Seča je vključeno Društvo za zaščito Seče in solin 'Pompa', Društvo Bracera, KS Lucija in CI Piran. Niso namreč zadovoljni s popravljenim projektom, kot ga je včeraj predstavil njegov vodja Iztok Kleibencetl iz koprske družbe ISAN 12. Sestanek je sklicala vodja investicij na piranski občini Karmen Pines, ki je tudi vodja investicije.

"Ugotovili smo lahko le, da v popravljenem projektu niso upoštevali bistvenih pripomb zainteresirane javnosti," pravijo v CI Seča. Zadovoljni niso niti s piranskim občinskim svetnikom Robertom Fakinom, ki je vključen v delovno skupino kot predstavnik odjemalcev školjk in rib. "Na podana stališča je odreagiral burno, kot češ, ma kaj ste vi tukaj, kakšni strokovnjaki, koga vi tu zastopate, nimate niti dejanske niti pravne osnove za nasprotovanje projektu, kako boste opravičili izgubo takšne investicije," navajajo v civilni iniciativi.

"To je čista laž, tega nisem izjavil," je navedbe civilne iniciative za naš portal komentiral Fakin, ki ga je zmotil nivo komunikacije na sestanku, kjer ni bilo moderatorja. Kot je še povedal, je zbranim na sestanku dejal, da "jim želi vso srečo, ker bodo morali občanom razložiti, zakaj so izgubili nepovratna evropska sredstva".

Kot poudarjajo v civilni iniciativi, si tudi sami želijo navedeno evropsko investicijo, a usklajeno z okoliškimi prebivalci, vsaj tistimi ob Kanalu sv. Jerneja. Zaradi nerazumevanja so sestanek zapustili, ne da bi sprejeli "kakršenkoli zavezujoč sklep". Fakin pa nam je pojasnil, da jutri sledi usklajevalni sestanek s pristojnim ministrstvom.

Kot navajajo v CI Seča, je popravljen in včeraj predstavljen projekt ureditve krajinskega parka vsebinsko skoraj enak predhodno predstavljenemu, na katerega so podali pripombe že na prvem sestanku. Edina izjema je zmanjšanje globine poglobitve, namesto prvotno predvidenih 2,50 metra na 2,25 metra. Pripombe imajo v civilni iniciativi tudi glede dolžine plovil.

Kot zatrjujejo, projekt ne upošteva veljavnih zakonov o ohranitvi narave, Natura 2000 in varovanju kulturne ter zgodovinske dediščine Vila Maritima. Menijo, da je blato od poglabljanja zastrupljeno s težkimi kovinami in rakotvornimi snovi in zato neprimerno za odlaganje na solinska polja. Podpirajo ribiče in školjkarje, ki pa morajo poslovanje prilagoditi okolju, saj gre za krajinski park in ne za industrijsko cono, so prepričani v civilni iniciativi, kjer si prizadevajo tudi si za ohranitev plaže pri Ribiču in za ureditev kolesarske ter pešpoti ob morju čez polotok.

Prepričani so, da projekt s predvidenim vplovnim kanalom degradira območje in je narejen po standardih marine, kar pa Kanal sv. Jerneja ni in ne more postati. Prav tako opozarjajo, da v projekt ni vključena obnova 500 let stare Ribiške hiše. "Kontejnerski objekti pokriti s sendvič pločevino ne sodijo v ribiško pristanišče krajinskega parka," še pravijo v civilni iniciativi.

Na piranski občini so povedali, da jih stališče civilne iniciative žalosti, saj je bil projekt prilagojen glede na njihove prvotne, "a hkrati v zadnjih dneh ponovno spremenjene ali dopolnjene pripombe""Hkrati želimo poudariti, da projekt podpirajo tako rekoč vsi ostali deležniki, naj gre za še eno civilno iniciativo Seče, v katero so vključeni okoliški prebivalci, lokalni ribogojci in školjkarji ter lokalna in celotna slovenska javnost. Hkrati velja poudariti, da so projekt ureditve Ribiškega pristanišča Seča potrdili občinski svetniki - in to tako v obliki sprejema proračuna kot na temu vprašanju namenjeni občinski seji. Če kdo misli, da lahko temu oporeka, ga Občina Piran poziva, da naj slednje izpodbija z vsemi pravnimi sredstvi," so sporočili s piranske občine.

Iz CI Seča so nam naknadno še sporočili, da so razočarani, ker se včerajšnjega sestanka ni udeležil nihče iz kabineta piranskega župana. Prav tako, kot navajajo, niso dobili vabila na jutrišnji sestanek s kmetijskim ministrstvom. Zanima jih, kdaj in kje bo sestanek, saj so večinoma zaposleni in si želijo zagotoviti prisotnost na sestanku. "Organizacija in komunikacija zadev politike Občine Piran oziroma beri 'ignoranca civilne družbe ter ljudi in njihovega volonterskega angažmaja in energije ter prostega časa za zadeve Občine Piran za dobrobit družbe brez primere'," so še zapisali v CI Seča.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  20 .09. 2019 ob  17: 03
CI Seča ne po puščajte občini in raznim Fakinom.
Mi v Luciji smo že davno izgubili svoj kanal.
Prodali so ga Marini.
Samo 20bark pljuje, ostale so tam pri vezane kot vikendi.
Počistiti je potrebno na občini, komunali, Fakine in kanal Jernej.
Odločitev kaj se bo delalo na Seči povejte vi, ki tam živite.... Lp
vseved |  19 .09. 2019 ob  17: 08
-5
REŠITEV JE ENOSTAVNA . KANAL OČISTI VSE NESNAGE , POSTAVIT ZAPORNICO IN NOBENEMU NIKOLI VEČ DOVOLITI VSTOP V KANAL.
Erazem |  19 .09. 2019 ob  14: 20
-10
Tudi na Dolenjskem imajo podobne "krajinske parke" kot je Jernejev kanal