V PORTOROŽU SREČANJE LIVARJEV: Slovenija številka ena v svetu po proizvodnji na prebivalca

Piran

V Portorožu se je z današnjim slovesnim odprtjem začel svetovni livarski forum, ki ga gostita Društvo livarjev Slovenije in mednarodna livarska organizacija World Foundry Organization (WFO). Forum sicer poteka v sklopu 59. mednarodne livarske konference, ki jo spremlja livarska razstava pod motom Ulitki kot kompleksne komponente.

Portorož je sicer že tradicionalno prizorišče livarske znanosti in stroke, saj prav tam kongres že več desetletij poteka vsak september in velja za eno od največjih livarskih prireditev v tem delu Evrope. Na njem se srečujejo znanstveniki in raziskovalci s področja livarstva in strokovnjaki iz livarske industrije.

Letos bo v sklopu kongresa potekal svetovni forum, kar je po besedah predsednice organizacijskega odbora Mirjam Jan Blažič svetovni dogodek, kakršnega s področja livarstva v Sloveniji še ni bilo in ga verjetno nekaj časa tudi ne bo.

Na programu več kot sto predavanj

V Portorož je prišlo 380 udeležencev iz 26 držav. Na forumu in konferenci bo predstavljenih več kot sto znanstvenih in strokovnih predavanj v petih področnih sekcijah. V eni od njih se bodo s svojimi prispevki predstavili tudi mladi magistrski in doktorski študenti in raziskovalci. Na razstavi, ki spremlja dogodek, pa bo prisotnih več kot 70 razstavljavcev, ki v livarsko industrijo prihajajo kot dobavitelji, inštitutov, univerz ter livarskih revij.

"Svetovni forum pomeni tudi promocijo pomembnega dela slovenskega gospodarstva, ki zaposluje okoli 5000 ljudi. Lani je slovenska livarska industrija proizvedla blizu 200.000 ton ulitkov, s takšnim obsegom pa je Slovenija uvrščena na prvo mesto na svetu po livarski proizvodnji na prebivalca," je še dodala Jan Blažičeva.

Društvo livarjev Slovenije je eno največjih in najstarejših slovenskih tehniških društev, ki je tudi polnopravni član svetovne organizacije WFO. Slednja tehnične forume pripravlja vsako drugo leto, zadnji je pred dvema letoma potekal v Južnoafriški republiki.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija