MILIJON EVROV ZA PRENOVO ŠTANJELSKEGA GRADU: Pridobili bodo večnamensko dvorano in informacijsko središče

Slovenija

Župan občine Komen Erik Modic je v sredo podpisal pogodbo z izvajalci gradbenih del za dokončanje prenove še enega dela gradu v Štanjelu. Dokončno bodo uredili viteško dvorano, enoteko z vinsko kletjo in informacijsko središče Nature 2000. Z deli bodo začeli v kratkem, v celoti pa bodo dokončana do konca prihodnjega leta.

Gradbena dela bodo potekala v dveh fazah. Prvi del zajema dokončanje prenove viteške dvorane v spodnjem palaciju. "Tukaj bomo pridobili večnamensko dvorano za kakšne kulturne dogodke, poslovna srečanja, ki bo uporabna preko celega leta, saj bo zdaj urejeno tako ogrevanje kot hlajenje," je ob podpisu pogodbe v prostorih štanjelskega gradu dejal Modic. V drugem delu pa bo urejeno informacijsko središče Nature 2000, v okviru katerega bodo uredili še preostali del spodnjega palacija in mansardni del, kjer bo info točka in manjši muzej.

"To bo ključna vhodna točka za Kras, kjer se bodo lahko obiskovalci lahko seznanili s kulturno krajino Krasa, izredno biotsko pestrostjo Krasa, seznanili pa se bodo tudi s tem, kako se je podoba Krasa spreminjala skozi stoletja in kako je na to vplival človek," je dodal. Po županovih besedah je to največji gradbeni projekt v njihovi občini v zadnjih petih letih, skupno vreden milijon evrov. Prvi sklop je vreden okrog 350.000 evrov, denar pa bo komenska občina pridobila tudi iz državnih sredstev, dve tretjini te vsote kot nepovratna sredstva.

Vrednost druge faze je 650.000 evrov, skupaj z opremo pa 870.000 evrov. Tukaj bo Občina Komen prispevala le 10.000 evrov, vse ostalo bodo evropska in državna sredstva. V spodnjem palaciju bo za dokončno obnovo potrebno urediti še nadstropje, vložiti bo treba še približno 40.000 evrov. V tem delu bi radi uredili lepšo poročno dvorano, ki bo dostopna tudi za invalide, ter manjše dvorane.

Na dokončno obnovo čaka tudi zgornji palacij, ki je bil v letih 2005 in 2006 obnovljen do tretje gradbene faze. V tem delu bi radi postavili muzej slovenskega jezika in knjige, finančni okvir pa zaenkrat še ni znan. "Poskušamo prepričati ministrstvo, da bi nam tudi tu stalo ob strani in da bi ob zaključku te finančne perspektive dobili še tista sredstva, ki ostajajo neporabljena in bi tukaj izpostavili to glavno referenčno točko za slovenski jezik v naši državi," je napovedal Modic, ki meni, da bi to prispevalo tudi k turističnemu razvoju Štanjela, ki bi sem pripeljala obiskovalce tudi v zimskem času.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija