ŠE VEDNO IMA ODKLOPLJENO VODO: Za Rižanski vodovod živi na Hrvaškem, a Joras vztraja, da to ne 'zdrži vode'

Slovenija

Joško Joras je še vedno brez vode, odkar so mu junija letos odstranili vodomer. Tako pri Rižanskem vodovodu kot na zunanjem ministrstvu se sklicujejo na arbitražno razsodbo, po kateri se je Jorasova hiša znašla na Hrvaškem. Joras pa vztraja, da sosedje arbitražne razsodbe ne priznavajo in zato še vedno ni veljavna.

"Situacija je še vedno enaka,"  je za naš portal potrdil Joras. "Glede na to, da živimo v državi, ki se sicer ima za socialno in pravno, a se v njej teptajo človekove pravice. Še vedno si prizadevam, da bi našli primerno rešitev."

Kot je povedal Joras, so bila vsa gradbena dela opravljena, Rižanski vodovod je izkopal dobrih 300 metrov vodovodne napeljave, preostalo je do svoje hiše izkopal sam. Ko jih je maja 2017 obvestil, da mu lahko priklopijo vodo, so ga zavrnili. Joras ima soglasje Rižanskega vodovoda iz marca 2017 in pogodbo s piransko občino o ustanovitvi posebne pravice uporabe javnega dobra iz aprila 2017. Konec junija 2017 je bila izrečena sodba v zvezi z arbitražo, po kateri se je Jorasova hiša znašla na Hrvaškem.

Joras se je obrnil na varuha človekovih pravic Petra Svetino. V svojem dopisu je navedel, da odločba arbitražnega sodišča sama po sebi ne more biti a priori enostransko mednarodno zavezujoča, ampak je "podlaga za rešitev mejnega vprašanja". Državna meja bo tako določena, ko bo potrjena na slovenski in hrvaški strani, navaja Joras, zato gre v njegovem primeru "za enostransko preuranjeno prekinitev oskrbe s pitno vodo". Ob tem se je skliceval na ustavo. "Ker odločba arbitražnega sodišča ni pravni okvir dejanj in okoliščin, je bila odstranitev vodovodnega števca brez pravne osnove," je v dopisu varuhu zapisal Joras.

Varuh človekovih pravic je v zvezi z Jorasovo pritožbo opravil poizvedbo pri Rižanskem vodovodu in zunanjem ministrstvu. Oba se sklicujeta na arbitražno razsodbo, po kateri se Jorasova hiša z naslovom Sečovlje 1 ne nahaja več v piranski občini, temveč na Hrvaškem.

Iz Rižanskega vodovoda so Jorasu maja letos poslali dopis, v katerem so ga obvestili, da oskrba preko obstoječega priključka ni več mogoča zaradi poškodbe vodovodne cevi in da nameravajo dokončno prekiniti oskrbo s pitno vodo na naslovu Sečovlje 1. Obvestilo so poslali s priporočeno pošto s povratnico maja letos, a ga Joras ni prevzel. "Poštar mi ne prinaša pošte od leta 1993, zato imam predal na pošti v Sečovljah. Ko ne pričakujem pošte, ga ne grem pogledat. Verjetno je dopis, da mi bodo odklopili vodo, ležal na pošti," pravi Joras. Sredi junija letos so mu dejansko prekinili oskrbo s pitno vodo tako, da so odstranili vodomer.

Varuh človekovih pravic, kot navaja v dopisu Jorasu, ni ugotovil kršitev. Smatra namreč, da Rižanski vodovod ni pristojen zagotoviti oskrbo s pitno vodo na Hrvaškem.

"Hrvaška razsodbe arbitražnega sodišča ne sprejema," ponovno poudarja Joras, zato po njegovem mnenju ta še ni stopila v veljavo. "Ta ista država, ki napiše ustavo in vanjo zapiše, da ima vsakdo pravico do pitne vode, se na koncu spreneveda in tepta zakone, ki jih sprejema sama," še poudarja Joras.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija