KRALJ NE BO VEČ GENERALNI SEKRETAR LMŠ: Po mnenju Šarca je 'resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno'

Slovenija

Premier in prvak največje vladne stranke LMŠ Marjan Šarec je po pogovoru z Branetom Kraljem sporočil, da ta ne bo več generalni sekretar stranke po tistem, ko je v javnosti zakrožila informacija, da je prva nadzornica Uradnega lista Irena Prijović prijavila politične pritiske glede imenovanja Igorja Šoltesa. Šarec je zatrdil, da za klic ni vedel.

Marjan Šarec

Po pogovoru, v katerem je Kralj Šarcu pojasnil, kako je potekal klic, je premier ugotavljal, da je "resnica nekje vmes in ni bilo tako brutalno", je premier pojasnil v izjavi za medije. "Kralju, ki je z menoj že nekaj let, verjamem bolj kot raznoraznim drugim ljudem, ki verjetno zadeve ne bi prijavili, če bi klical nekdo prave sorte," je dejal Šarec, ki je ocenil še, da gre v tem primeru za "besedo proti besedi". Kralj je po premierjevih besedah ravnal naivno, neizkušeno in nepravilno. Klic ni bil primeren, je še poudaril Šarec.

Kot je v medijih zakrožilo v sredo zvečer, je Prijovićeva Kralja namreč prijavila pristojnim institucijam, med drugim tudi Slovenskemu državnemu holdingu (SDH), ki je 100-odstotni delničar Uradnega lista, ter protikorupcijski komisiji. V dopisu, ki ga je objavil spletni portal Požareport, je navedeno, da je Kralj Prijovićevo 21. avgusta poklical in ji naročil, da "država pričakuje imenovanje Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH".

Igor Šoltes

"Kralj ne bo več generalni sekretar LMŠ, ker pometamo pred svojim pragom. Kadar pride do takšne situacije, je treba sprejeti pravo odločitev," je danes medijem sporočil Šarec. Verjame tudi, da je lastnih pragov, pred katerimi je najprej treba počistiti, še veliko. Po njegovih navedbah se je ob tem zagotovo treba vprašati tudi, ali je način kadrovanja po državnih podjetjih pravi. "Sekretarji strank se koordinirajo - tudi pri takšnih vprašanjih - in verjetno je zdaj tudi prava priložnost, da se vprašamo, če je doslej bilo vse, kot mora biti," je izpostavil in dodal, da taki neprimerni načini zagotovo niso prava pot.

Takih klicev je, kot ugiba Šarec, verjetno veliko: "Ampak glede na to, da ni veliko prijav, verjetno kličejo pravi". Ta "spodrsljaj" je po njegovi oceni lahko priložnost, da medijo raziščejo tudi druge zadeve. Na vprašanje ali lahko zagotovi, da to ni način kadrovanja LMŠ in vlade tudi na drugih segmentih, Šarec ni odgovoril konkretno. "Šoltes ni bil naš kandidat. O načinu kadrovanja se je treba pogovarjati. Zagotovo pa je pomembno, da se kadrujejo ljudje, ki so sposobni," je dejal.

Brane Kralj

"Gospoda Šoltesa spoštujem, vendar ga nimam tako rad, da bi zaradi njega žrtvoval generalnega sekretarja," je še povedal. Poudaril je, da mora biti kadrovanje transparentno. V tem primeru je šlo za razpis in po njegovih besedah je popolnoma neprimerno na ta način poskušati vplivati na karkoli. Šarec je tudi izpostavil, da Kralj ni mogel lobirati v imenu države, saj je generalni sekretar stranke, v imenu države pa lahko deluje samo vlada.

Kralj sicer ostaja član stranke in bo do imenovanja novega generalnega sekretarja opravljal posle, saj stranka po Šarčevih besedah ne more biti brez zakonitega zastopnika. Prvak LMŠ verjame tudi, da bo Kralj sodeloval pri postopkih, če ga bo k temu pozvala Komisija za preprečevanje korupcije, ki je danes uvedla postopek na podlagi prijave Prijovićeve.

Irena Prijović

Prijovićeva, ki je danes KPK že pojasnila podrobnosti, je v izjavi za Kanal A ocenila, da je Šarec pravilno ugotovil, "da smo na prelomni točki, kjer se lahko odločimo za spremembo". Po njenem mnenju sta s Kraljem odigrala določeni vlogi kot pokazatelja stanja v družbi in korporativnem upravljanju državnih podjetjih. "Zdaj je na vladi in drugih pristojnih institucijah, da sprejmejo ukrepe, ki spreminjajo to prakso," je pozvala.

Izpostavila je še, da je prvič nek premier javno povedal, kako usklajevanja potekajo in da to poteka tudi prek sekretarjev. "Mislim, da so sedaj tudi oni ugotovili, da to ni optimalen način. Prvič je premier uporabil tudi izraz naš kandidat. Če želimo spremeniti korporativno upravljanje družb v državni lasti moramo imeti najboljše in najbolj kompetentne posameznike, ki vodijo take družbe," je poudarila. Politiki s posredovanjem nehote diskreditirajo kandidata, ki je sicer lahko dober, je še dejala.

Kralj je sicer v sredo zvečer za STA potrdil, da je klical Prijovićevo glede imenovanja Šoltesa. Kot je dejal, je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat, danes pa zadeve za zdaj ni dodatno pojasnjeval.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija