TRGATEV NA PRIMORSKEM: Pričela se bo v prvih dneh septembra

Slovenija

Letošnja trgatev se bo v Vipavski dolini in Goriških Brdih pričela okrog 5. septembra. Začetek trgatve na Krasu je nekoliko poznejši, prvi teran bodo začeli trgati okrog 20. septembra.

Razlogi za nekoliko manjši pridelek od lanskega je suša in slabo vreme v času cvetenja vinske trte, v Cerovem, Medani in Vipolžah je pridelek nekoliko zmanjšala tudi toča, je za STA povedal direktor Kleti Brda Silvan Peršolja"Letos bo nekoliko bolj čuden letnik, saj je prišlo do neenakomernega dozorevanja grozdja. Zato se pripravljamo na trgatev v več fazah, kar pomeni, da bomo v posameznem vinogradu trgali tudi večkrat," je pojasnil Peršolja.

V briški vinski kleti pričakujejo, da bodo od vinogradnikov kooperantov odkupili okrog 6800 ton grozdja, kar je približno deset odstotkov manj od pričakovanega pridelka. Cene za kilogram grozdja bodo predvidoma enake kot lani, to je med 0,40 in 1,20 evra, odvisne pa bodo od sorte grozdja in njegove kakovosti. V vinski kleti Vipava 1894 letos pričakujejo, da bodo odkupili približno take količine grozdja kot lani, to je okrog 3600 ton. "Grozdje je videti kvalitetno in zdravo, vendar bodo količine manjše kot prejšnje leto. Lahko rečemo, da bo letos dobra letina, po kvaliteti pa vrhunska," je za STA povedal direktor kleti Vipava 1894 Jakob Blaschitz.

Trgatev se bo pričela med 5. in 9. septembrom, nekaj manjših količin grozdja za penine pa bodo trgali že v teh dneh. Ceno odkupljenega grozdja bodo določili na podlagi sladkorne stopnje za posamezno sorto. Na Krasu je trgatev vedno nekoliko kasnejša kot v drugih vinorodnih primorskih delih. Bele sorte grozdja bodo začeli trgati sredi septembra, teran pa okrog 20. septembra, je za STA povedal direktor kleti Vinakras Sežana Marjan Colja.

"Pričakujemo okrog 1000 do 1100 ton grozdja za teran. Letos ne načrtujemo, da bi prevzeli tudi viške, pač pa le pogodbene količine od kooperantov," je povedal Colja. Nekaj težav v vinogradih na Krasu je bilo opaziti, vendar Colja pravi, da kakšnih večjih posebnosti ni bilo. Tudi neurje s točo, ki je v prvih dneh julija prizadelo območje Škrbine in bližnjih vasi, vendarle ni uničilo večjih količin letošnjega pridelka.

Letošnja izhodiščna cena bo lanska povprečna cena za odkupljeni kilogram grozdja, to je 74 centov za kilogram refoška, iz katerega bodo nato naredili teran. Colja je napovedal, da se bodo odkupne cene povišale za okrog pet odstotkov, to bo odvisno predvsem od tega, koliko grozdja bodo uspeli odkupiti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija