KOPALNICA JE KRAJ, KJER NAJ BI SE KORONAVIRUS NAJLAŽJE ŠIRIL: Se prenaša tudi prek fekalij?

Svet

Po mnenju nekaterih strokovnjakov naj bi bila kopalnica najbolj izpostavljeno mesto za prenos koronavirusa v stanovanju.

Nedavni testi, opravljeni v domu, v katerem je bil izoliran bolnik, okužen s koronavirusom, so pokazali, da so stranišče, umivalnik in kljuke pozitivni na virus. To naj bi povečevalo možnost, da se koronavirus lahko prenaša tudi prek iztrebkov.

Raziskava dr. Weija Xianga Onga iz singapurskega nacionalnega centra za nalezljive bolezni je tudi ugotovila, da naj bi bilo najbolj tvegano stranišče, saj se virus, potem ko potegnemo vodo, širi po sobi in kontaminira druga bližnja območja.

Zato je treba posvetiti posebno pozornost razkuževanju kopalnice po vsaki uporabi, opozarja dr. Aaron Glat, direktor bolnišnice Mount Sinai South Nassau v New Yorku. Novi virus naj bi dlje časa stal v fekalni snovi. Če torej temeljito ne umijemo vsakega milimetra rok in po uporabi razkužimo kopalnice, obstaja večje tveganje za okužbo.

Zdaj, ko imamo jasne dokaze, da je redna osebna higiena, pa tudi vzdrževanje higiene v kopalnici po vsaki uporabi izredno pomembno, vse ljudi pozivamo, naj se tega dosledno držijo, da bi ohranili svoje zdravje, pa tudi zdravje vseh v gospodinjstvu, pravi dr. Ong.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija