Kljub prepovedi Parade več deset ljudi na pohodu

Potem ko so srbske oblasti prepovedale za danes napovedano Parado ponosa v Beogradu, je kakih sto aktivistov že v petek zvečer odšlo na ulice. Sprehodili so se po eni glavnih mestnih prometnic od sedeža vlade do parlamenta. Kljub prvotnim varnostnim pomislekom se je pohod končal brez incidentov, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

"Ne bomo se umikali, ker nismo mi tisti, ki jih je treba umakniti z ulic ali izolirati," je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug povedala članica organizacijskega odbora Parade ponosa Maja Mićić.

Pohod, na katerem so nosili zastave mavričnih barv in transparente z napisi, kot so "Imamo ponos", so spremljale okrepljene policijske sile, po 45 minutah pa so se udeleženci mirno razšli. Po poročanju Tanjuga je v Beogradu tudi danes opaziti večjo prisotnost varnostnih sil.

Srbski urad za koordinacijo varnostnih služb je v petek zvečer po več kot tri ure dolgem sestanku sporočil, da Parade ponosa v Beogradu ne bo. Srbski premier Ivica Dačić je povedal, da je bila takšna odločitev sprejeta predvsem iz varnostnih razlogov. Politično bi bilo po njegovih ocenah bolje, da Parado ponosa dopustijo, a glede na izkušnje iz leta 2010 so se odločili, da ne bodo tvegali.

Leta 2010 je prišlo do spopadov med policijo in desničarskimi ekstremisti, ki so poskušali napasti udeležence parade. Zaradi varnostnih tveganj so parado v letih 2009, 2011 in 2012 odpovedali.

"Želel bi, da lahko rečem, da ni nikakršnih pomislekov. Nihče ni kapituliral pred huligani, ne gre za to, saj se policija lahko sooči z njimi. A sprašujem se, ali je izvedba tega shoda dovolj visoka cena, da se ustvari atmosfera kot pred nekaj leti," je dejal Dačić. Po njegovih besedah takšne stvari zahtevajo svoj čas.

Povedal je, da bo v pogajanjih Srbije z Evropsko unijo zagotovo tudi ta tema prišla na dnevni red, a da je v tem trenutku najpomembnejša varnost državljanov.

Evropski komisar za širitev Štefan Füle je izrazil obžalovanje nad odločitvijo Beograda, da ponovno prepove Parado ponosa. "To je neizkoriščena možnost, da se pokaže spoštovanje temeljnih človekovih pravic," je dejal in dodal, da morajo bodoče članice EU "sprejeti vrednote, kot so pravica do zbiranja in svoboda izražanja".