Parada ponosa v Beogradu prepovedana

Parade ponosa v Beogradu, ki je bila predvidena v soboto, ne bo, je zvečer sporočil srbski urad za koordinacijo varnostnih služb, ki je danes zasedal več kot tri ure. Srbski premier Ivica Dačić je za televizijo RTS povedal, da je bila takšna odločitev sprejeta predvsem iz varnostnih razlogov.

Dačić je poudaril, da ta odločitev "ne postavlja pod vprašaj politične opredelitve ter spoštovanja ustave in zakonov".

Pojasnil je, da so bili edina omejitev varnostni razlogi in varnost državljanov. Kot je dodal, se prepoved ne nanaša samo na parado ponosa, temveč na vsa zborovanja, ki so bila v soboto predvidena v Beogradu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Srbski mediji so danes poročali, da bi moralo sobotno povorko članov skupnosti LGBT, njihovih gostov ter domačih in tujih predstavnikov po beograjskih ulicah varovati kar 6500 policistov.

To je 1500 policistov več, kot jih je varovalo doslej edino parado ponosa v Beogradu leta 2010. Takrat je prišlo do spopadov med policijo in desničarskimi ekstremisti, ki so poskušali napasti udeležence parade. Zaradi varnostnih tveganj so parado v letih 2009, 2011 in 2012 odpovedali.

Vodja predstavništva Evropske unije v Srbiji Michael Davenport je danes oblasti v Beogradu pozval, naj pokažejo pogum in odločnost ter omogočijo izvedbo parade članov skupnosti LGBT v Srbiji.

Family Pride |  09 .10. 2013 ob  20: 32
bravo ! upirati se gejevskim lobijem ter ljudjem iz ozadja ki hočejo uničiti vrednote družine,... rusija naj služi za vzor z zakonom o prepovedi kazanja teh bolnih ljudi
Mi |  28 .09. 2013 ob  09: 16
V celi Evropi so se samo srbi ostali normalni. Cisto pravilna odlocitev!