Množična in pisana parada ponosa

Več deset tisoč ljudi, odetih v živahne barve, se je danes pridružilo paradi ponosa v Amsterdamu. Homoseksualcem so se na poti ob kanalih pridružili slavni športniki in vladni ministri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Amsterdam so preplavile živopisane zastave. Del parade sicer poteka tudi po kanalih, in sicer so se udeleženci po njih popeljali z ladjicami.

Svojo ladjico je na paradi imela tudi nizozemska nogometna zveza, ki je z udeležbo nogometašev in selektorja nizozemske reprezentance Louisa van Gaala podprla prizadevanja za pravice istospolno usmerjenih in jim izrazila podporo.

Parade sta se med drugim udeležila tudi obrambna ministrica Jeanine Hennis-Plasschaert ter šef evroskupine in finančni minister Jeroen Dijsselbloem. "Danes lahko vidite, kakšno stanje želimo na področju pravic gejev," je po poročanju medijev ob tem pojasnil slednji.

Številni so sicer svojo udeležbo izkoristili za izraz nestrinjanja z dogajanjem v Rusiji, kjer je ruski predsednik Vladimir Putin junija razglasil zakon, ki prepoveduje "gejevsko propagando". Ta bo po mnenju kritikov vladi še dodatno odprl vrata za preganjanje istospolno usmerjenih.

Putin je Nizozemsko obiskal aprila in takrat so ga pričakali številni protestniki. Danes so številni nosili majice z napisom "Parada ponosa za Rusijo".