Parada ponosa letos v znamenju svobode in solidarnosti

Parada ponosa, ki predstavlja zaključek prireditve Ljubljana pride 2013, bo potekala pod geslom Svoboda in solidarnost sta istospolni par. Povorka bo ob 13. uri krenila iz Metelkove mesto. Na Kongresnem trgu pa bo sledila prireditev, ki se je bodo udeležili predsednik Borut Pahor, ljubljanski župan Zoran Janković in nekateri ministri.

Kot je zapisano na spletni strani Ljubljana pride, geslo parade izraža zahteve po enakosti med istospolno usmerjenimi in vsemi ostalimi marginalnimi skupinami. Prizadevanje za emancipacijo posameznih družbenih manjšin in prizadevanje za večjo ekonomsko enakost sta neločljivo povezana.

Zahtevajo popolno enakost pred zakonom

Geji, lezbijke, biseksualci in transseksualci (GLBT) zahtevajo popolno enakost pred zakonom, ki je zgolj prvi korak do enakopravne participacije pri iskanju rešitev za družbo, ki bo utemeljena na solidarnosti, skrbi za drugega ter ekonomski in socialni varnosti za vse, so še zapisali.

Parada bo sklepni del letošnje prireditve, v okviru katere so se skozi teden zvrstile številne kulturne, športne in izobraževalne aktivnosti.

Med ministri, ki se bodo udeležili prireditve, sta ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Ministrica je na eni od novinarskih konferenc vlade poudarila, da diskriminacije istospolno usmerjenih ne smemo dopuščati. Dodala je, da bo reševanje teh vprašanj med prioritetami ministrstva v drugi polovici leta.

Podporo izrazila tudi zunajparlamentarna stranka LDS

Podporo Paradi ponosa je med drugim izrazila zunajparlamentarna stranka LDS, katere predstavniki se bodo udeležili prireditve. Kot so zapisali na svoji spletni strani, parada opozarja, da država določenemu delu svojih državljank in državljanov še vedno ne zagotavlja osnovnih človekovih pravic do enakosti ne glede na spol, raso, vero ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Sporočilu parade se pridružuje tudi odbor za pravično in solidarno družbo. Odbor poudarja, da spoštovanje pravic vseh družbenih manjšin in njihova enakost pred zakonom ne more biti odvisna od gospodarske situacije.