KDO SO NAJVPLIVNEJŠI SLOVENSKI PRAVNIKI: Med njimi dva Primorca in le ena ženska

Slovenija

Na pravnem portalu IUS-INFO so končali izbor desetih najvplivnejših slovenskih pravnikov v letu 2019. Po mnenju strokovne in splošne javnosti so to Sara Ahlin Doljak, Klemen Jaklič, Martin Jančar, Rajko Knez, Matevž Krivic, Marko Pavliha, Zvjezdan Radonjić, Miha Šepec, Andraž Teršek in Jurij Toplak.

Primorska pravnika Marko Pavliha (levo) in Andraž Teršek (desno)

Letošnji izbor najvplivnejših pravnikov je bil 19. po vrsti in je tradicionalno potekal v dveh delih. Izmed 20 finalistov se je med najvplivnejše uvrstilo deset pravnikov, ki so do 18. novembra, ko se je izbor končal, dobili največ glasov. Tokrat je med deseterico največ sodnikov do zdaj, in sicer dva ustavna sodnika, en nekdanji ustavni sodnik in dva okrožna sodnika. So pa v izboru skromno zastopane pravnice, saj se je v deseterico najvplivnejših uvrstila le ena, kar se je v devetnajstih letih zgodilo tretjič, so navedli na portalu.

Organizatorji so v prvem delu izbora prejeli več kot 100 različnih predlogov. V drugem delu so obiskovalci portala lahko oddali glas za enega izmed 20 finalistov. Skupaj so zabeležili več kot 7000 glasov, kar je enkrat več kot lani. Iz številnih utemeljitev glasovanj je razbrati, da so predlagani pravniki letos prepričali predvsem z lastnostmi, kot so nepristranskost, argumentiranost, angažiranost in seveda strokovnost, posebno pogosto sta bila letos izpostavljena pogum in pokončnost, so navedli na portalu.

Družba LEXPERA, ki ureja in razvija portal IUS-INFO, bo izbrane pravnice in pravnike povabila na slovesno podelitev priznanj in okroglo mizo z naslovom Pravnik kot posameznik - kamenček ali trdna skala v pravnem mozaiku?, ki bo 26. novembra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  21 .11. 2019 ob  00: 54
en večji škifo ko drugi