KATERA HRANA LAHKO ŠKODUJE VAŠI PREBAVI? Preverite!

Trendi

Obstaja nekaj živil, ki lahko povzročijo težave s črevesjem. Kljub temu, da naše telo teoretično lahko prebavi vse vrste hrane, se lahko zaradi načina priprave ali izdelave hrane ter sedečega načina življenja želodec ne odzove optimalno. Tukaj je nekaj živil, ki znajo škodovati vaši prebavi.

Mleko: Če ne prenašate laktoze, lahko uživanje mlečnih izdelkov povzroči drisko, napenjanje, krče in druge simptome. Laktozna intoleranca je pogosta težava, ki se pojavi, ko ljudje nimajo dovolj laktaze, encima, ki razgrajuje laktozo. Tudi nekatere bolezni, kot so celiakija, Crohnova bolezen in kemoterapija lahko poškodujejo črevesje, kar vodi v intoleranco na laktozo.

Alkohol: Pretirano uživanje alkohola lahko privede do težav z zgago in refluksom. Lahko povzroči tudi vnetje želodčne sluznice, moti delovanje nekaterih encimov in prepreči absorpcijo hranil. Preveč alkohola povzroča tudi drisko in krče.

Jagode in semena: Živila z majhnimi semeni lahko povzročajo težave ljudem z divertikulitisom, kar je stanje, ko se na debelem črevesu oblikujejo majhne vrečke črevesne sluznice. Ta semena lahko posegajo v vrečke in predstavljajo nevarnost okužbe.

Čokolada: Mlečna čokolada lahko povzroči težave tistim s sindromom razdražljivega črevesja ali kroničnim zaprtjem.

Kava, čaj in brezalkoholne sladke pijače: Pretirano uživanje kave, čaja ali brezalkoholnih sladkih pijač lahko povzroči sprostitev sfinkterja požiralnika in deluje tudi kot diuretik, kar lahko vodi v drisko in krče.

Koruza: Čeprav je koruza bogata z vlakninami, vsebuje tudi celulozo (glavna sestavina celičnih sten rastlinske celice), ki jo ljudje težko prebavijo, ker jim primanjkuje potrebnega encima. Če koruzo dobro prežvečite, jo boste verjetno brez težav prebavili, vendar pa lahko pri nekaterih ljudeh povzroči napenjanje, bolečine v trebuhu, drisko ali zaprtje.

Ocvrta in mastna hrana: Preveč mastna ali ocvrta hrana lahko povzroči zaprtje, drisko in bolečine v trebuhu, saj telo potrebuje več časa in energije, da prebavi maščobe.

Pikantna hrana: Pikantna hrana lahko draži sluznico prebavnega trakta in povzroči težave, kot so zgaga, driska, napenjanje in bolečine v trebuhu. Tisti s sindromom razdražljivega črevesja ali želodčno razjedo naj bi se izogibali preveč pikantni hrani.

Vsa navedena hrana sicer ni problematična za vsakogar, vendar lahko pri nekaterih ljudeh povzroči težave. Če imate težave s prebavo, se posvetujte s svojim zdravnikom ali prehranskim strokovnjakom glede primernih živil za vaše telo. Prav tako je pomembno, da se izogibate prenajedanju in da se redno gibljete, saj bo to pripomoglo k boljši prebavi hrane.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija