KAOS NA PRIMORKI: Konec tedna tri prometne nesreče, ljudje hodili kar po avtocesti (FOTO, VIDEO)

Kronika

Ta konec tedna je bilo na primorski avtocesti razbite veliko pločevine: v petek in v soboto sta se zgodili dve verižni trčenji, obakrat je naletelo po deset vozil, v nedeljo pa sta trčila dva avtomobila. V skupno treh prometnih nesrečah je bilo lažje poškodovanih osem oseb, od tega trije otroci. Fotografije, ki so zaokrožile po facebooku, so razkrile precejšnje nepoznavanje prometnih pravil. Tako kot že večkrat doslej se nekateri vozniki tudi tokrat niso pravilno razvrstili in naredili prostora za intervencijska vozila. Nekateri naj bi med čakanjem v koloni celo zapuščali svoja vozila in se 'sprehajali' po avtocesti.

Ob zastojih ta konec tedna ni šlo brez težav.

Prva prometna nesreča se je zgodila v petek nekaj pred 15. uro med Logatcem in Vrhniko pred izvozom Vrhnika v smeri Ljubljane. Zaradi naleta desetih vozil je nastala 20-kilometrska kolona. Poškodovanih ni bilo. Kot je razvidno s spodnje fotografije s pomenljivim komentarjem, kaže, da je naletu botrovala prekratka varnostna razdalja. "Kaj je bilo včeraj pri Logatcu? Zbor ljubiteljev varnostne razdalje?!" se glasi sarkastična objava.

Petkovo verižno trčenje na Primorki

Do drugega verižnega trčenja je prišlo v soboto ob 10.40, ko je za izvozom Brezovica v smeri Kopra trčilo devet vozil in avtodom. Lažje poškodovani so bili trije otroci in štirje odrasli. S spodnjih fotografij razvrščanja vozil ob zastojih na primorski avtocesti ta konec tedna je razvidno, da vozniki niso naredili dovolj prostora za prehod intervencijskih vozil oziroma tako imenovanega reševalnega pasu. Eden od voznikov je celo vozil po reševalnem pasu.

Fotografiji razvrščanja vozil v koloni ob prometnih nesrečah na primorski avtocesti ta konec tedna

Voznik vozi po reševalnem pasu

Kaj je 'reševalni pas'?

Kot je zapisano na strani AMZS, je reševalni pas "prostor med kolonama ali kolonami vozil na avtocesti, po katerem peljejo intervencijska vozila ob prometnih nesrečah ali drugih ovirah na avtocestah." Zakon o pravilih cestnega prometa v 30. členu pravi: "V primeru zastoja prometa morajo vozniki pustiti med kolonama vozil, ustavljenima na prometnih pasovih, ki sta najbližje levemu robu smernega vozišča, dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil."


Nedeljska nesreča na Primorki

Hodil kar po avtocesti 

V nedeljo malo po 15. uri je prišlo na primorski avtocesti še do tretje nesreče (fotografija zgoraj), in sicer pred izvozom Brezovica v smeri Ljubljane. V trčenju dveh osebnih vozil je bila lažje poškodovana ena oseba, ki so jo oskrbeli na kraju, je zapisano na spletni strani Uprave za zaščito in reševanje.

S spodnje fotografije, ki je nastala v nedeljo ob 16. uri, je razvidno, da vozniki še v tretje ta konec tedna niso pravilno vzpostavili reševalnega pasu, saj bi morali zasesti tudi odstavni pas. Za kapljo čez rob pa je poskrbel moški, ki je celo zapustil vozilo in hodil po avtocesti. Če je bil edini primer, ni znano, a lahko iz facebook objave razberemo, da je možno, da ni bil osamljen primer.
 

AMZS: V primeru zastoja se vozila na desnem pasu postavijo na odstavni pas!

Zakon o pravilih cestnega prometa opredeljuje odstavni pas kot pas, namenjen zgolj zaustavljanju pokvarjenih vozil oziroma zaustavljanju v sili. "Zakon tako res prepoveduje uporabo odstavnega pasu za kaj drugega kot za zaustavitev v sili, a prav nobene potrebe ni, da ga vozniki ne bi uporabili ob zastoju in tako naredili širšega reševalnega pasu ter s tem, ki so pooblaščeni za vožnjo po reševalnem pasu, omogočili nemoteno in zato hitrejšo vožnjo," pa je zapisano na spletni strani AMZS.

Vozila na desnem prometnem pasu se morajo torej umakniti skrajno desno, na odstavni pas, medtem ko se morajo vozila na levem pasu umakniti skrajno levo. Za napačno ravnanje ob zastoju je zagrožena globa 200 evrov


Kaos na primorski avtocesti ob zastoju v nedeljo

Ali motoristi smejo voziti po reševalnem pasu?

Kot je opozoril eden od facebook uporabnikov, so nekateri motoristi v nedeljo vozili po reševalnem pasu, komentatorji pa si niso bili enotni, ali je takšno početje dovoljeno ali prepovedano. "Pravilno je, da gre motorist mimo. On nima klime v avtu, kot ti! Stoj ti na soncu, v usnjeno jakno oblečen," je menil eden od komentatorjev. 


"Počasi pa bo pravilen reševalni pas narejen (kot zgleda, pa se motoriste spušča mimo, ker za njih reševalni pas ne velja)," je zapisano v objavi zgornjih fotografij, ki so nastale v nedeljo na primorski avtocesti pri Logatcu v smeri Ljubljane.

"Če v koloni vozila držijo varnostno razdaljo in se ne 'nabijejo eden na drugega', ima motorist več kot dovolj prostora, da se umakne na svoj pas" in "Z motorjem se lahko prerineš kamorkoli in tudi varno umakneš reševalnemu vozilu. Z avtom pa pač ne moreš," so zapisali drugi. A se nekateri niso strinjali: "V takih primerih enako 'delaš gužvo'. Tako kot motoristi, ki se rinejo pred havbe na križiščih, potem pa ne znajo startat. Pravila so tam z namenom."

Zakon o pravilih cestnega prometa v 53. členu določa, da je "vožnja mimo kolone vozil, ustavljene na smernem vozišču prepovedana, če se voznik po vožnji mimo ne bi mogel varno in brez oviranja vrniti na smerno vozišče za vožnjo v smeri, v kateri vozi, ali nadaljevati vožnje po prometnem pasu, po katerem vozi." Če pa je "na smernem vozišču dovolj prostora, lahko voznik enoslednega vozila s primerno hitrostjo in pazljivostjo vozi mimo ustavljenega vozila ali kolone vozil po desni strani, razen, kadar so se vozila v koloni ustavila pred križiščem."

Za voznike, ki se izognejo gneči z vožnjo po reševalnem pasu oziroma za intervencijskimi vozili, je sicer zagrožena precej mila globa, ki znaša pičlih 40 evrov

Vikend je bil v znamenju zastojev na Primorki. Nekaj so jih povzročili tudi visoki predstavniki zveze Nato. Ste jih opazili tudi vi? Vir: facebook skupina V živo s slovenskih cest

Objavil/a Regional dne Ponedeljek, 16. september 2019

Konec tedna v znamenju zastojev

Za zastoje ta konec tedna pa niso bile krive zgolj prometne nesreče, temveč tudi zasedanje Vojaškega odbora zveze Nato, ki so se ga udeležili visoki predstavniki zveze Nato, zaradi česar je na območjih Policijskih uprav Koper, Ljubljana in Kranj prihajalo do občasnih kratkotrajnih zapor prometa, kar si lahko ogledate v zgornjem videu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija