KAKO UKREPATI, ČE VAS MUČI ZAPRTJE? Poleg nekaterih živil pomaga tudi masaža trebuha

Trendi

Če želite imeti urejeno prebavo, se navadite, da vsako jutro popijete velik kozarec mlačne vode in čez dan pojeste nekaj svežega sadja. Jejte več polnozrnatega kruha in manj belega kruha, pa tudi več zelenjave, stročnic, fermentirane hrane ... Poleg tega ne pozabite na pomen telesne dejavnosti za dobro prebavo, zato si obvezno vzemite čas za vadbo, hitro hojo, kolesarjenje ... Prav tako se vzdržite pretiravanja s sladkarijami in prigrizki. Za boljšo prebavo lahko poskrbite tudi z masažo trebuha.

Prehranske vlaknine

Prehranske vlaknine, ki jih najdete predvsem v sadju, zelenjavi, polnozrnatih žitih in stročnicah, so verjetno najbolj znane po svoji sposobnosti preprečevanja ali lajšanja zaprtja. Toda živila, ki vsebujejo vlaknine, lahko prinesejo tudi druge koristi za zdravje. Med drugim so tudi učinkovita pomoč pri ohranjanju zdrave telesne teže in zmanjšanju tveganja za sladkorno bolezen, bolezni srca in nekatere vrste raka.

Chia semena

Chia semena so bogat vir vlaknin, ki so izredno pomembna pri uravnavanju sladkorja v krvi in prebave. So zelo nasitna in vpijajo veliko vode, zaradi česar v želodcu nabreknejo in dajejo občutek sitosti. To je še posebej dobrodošlo v primeru, če želite izgubiti odvečne kilograme.

Suhe slive

Suhe slive so izjemno primerne pri urejanju prebave. Pomagajo, če nimate apetita ali če ste zaprti. Pektin v njih namreč mehča blato in pomaga pri iztrebljanju. Če imate tovrstne težave, si zvečer pred spanjem pripravite pet v vodi namočenih suhih sliv in jih zaužijte zjutraj na tešče skupaj z vodo. Lahko pa si pripravite tudi slivovo kašo. Nekaj žlic kaše zaužijete zjutraj na tešče.

Fermentirana hrana

Fermentacija poteče, ko mikroorganizmi v hrani enostavne sladkorje in škrob spreminjajo v mlečno kislino. To pomaga ohranjati življenjsko dobo živila in hkrati ustvarja nove vitamine, encime, omega-3 maščobne kisline in številne probiotične kulture. Uživanje fermentirane hrane je tako eden najbolj naravnih in neposrednih načinov za obogatitev vaše črevesne flore z dobrimi bakterijami in ustvarjanje zdravega ravnovesja v telesu.

Ananas

Eden od razlogov, zakaj je ananas tako dober za vas, je, da vsebuje encim bromelain. Gre za encim, ki je povezan z zmanjšanjem vnetij v telesu in bolečino, izboljšanjem prebavnih težav in zmanjševanjem otekanja mišic. Poleg tega je ananas bogat vir vitamina C, folatov, magnezija, kalcija, kalija, vlaknin in drugih vitaminov in mineralov, vsebuje pa malo kalorij. Mnogi ga uživajo, ker izboljšuje prebavo, a na vaše telo deluje še veliko bolj blagodejno, saj ga varuje pred srčno-žilnimi boleznimi, rakom in drugimi kroničnimi boleznimi.

Voda z limono

Kozarec mlačne vode z limono zjutraj na tešče pomaga spodbuditi prebavo, prečistiti organizem, blaži napade lakote, spodbuja zdravo telesno težo in ustvarja alkalno okolje, ki pomaga uravnotežiti pH-telesa. Ste vedeli, da samo en kozarec svežega limoninega soka zagotavlja 187 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa vitamina C?

Masaža trebuha

Z dlanjo izvajajte masažo trebuha v smeri urinega kazalca. V tej smeri namreč poteka tudi prebava. V kolikor bi izvajali masažo v obratni smeri, se vas lahko poloti blaga omotica ali slabost, pri dolgotrajnem vztrajanju pa lahko izzovete tudi bruhanje. Masirate torej v smeri urinega kazalca.

Masažo lahko stopnjujete v točkovne pritiske s kroženjem. Prste desne roke sklenete, kot bi želeli zajeti ščepec soli. S konicami prstov pritisnete globlje v trebuh in krožite v točki. Točke vrtinčenja izvajate po poti urinega kazalca oziroma prej opisane blage masaže.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija