JE DO TRAGEDIJE NA HVARU PRIŠLO ZARADI VARČEVANJA? Osumljenca na plovilo vgradila 20-krat cenejši agregat od primernega

Kronika

Le 12 ur po aretaciji sta lastnik in kapitan plovila Atlantia, na katerem so se 13. avgusta zastrupili italijanski turisti, odkorakala na prostost. Za tragedijo se ne čutita kriva, čeprav sta, po poročanju hrvaških medijev, na plovilo vgradila kar 20-krat cenejši neprimeren agregat. Sta skušala privarčevati?

24-letnemu Zoranu B. in 27-letnemu Jerku M. grozi do osem let zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti, ki se je končala s smrtjo ene osebe. Obstaja namreč utemeljen sum, da sta na plovilo, na katerem se je zastrupilo šest italijanskih turistov, vgradila neustrezen bencinski agregat, ki se lahko uporablja le v odprtih prostorih. Tožilstvo ju je po zaslišanju izpustilo na prostost, saj ni imelo razlogov za pripor. Oba sta krivdo tudi zanikala.

Kot je pokazala obdukcija, je vzrok smrti 57-letnega Eugenia Vincija zastrupitev z ogljikovim monoksidom. Za uhajanje omenjenega plina na jadrnici pa je kriv bencinski agregat znamke Ford, model FG-9250e, ki ni primeren za uporabo na plovilih, temveč le v odprtih prostorih, piše Jutarnji.hr.

Dvojica osumljencev je navedeni agregat z zračnim hlajenjem kupila za 5000 kun oziroma dobrih 670 evrov. Kupila sta ga le nekaj dni pred izplutjem Italijanov, 8. avgusta, in ga vgradila v strojnico plovila. S tem sta prekršila 148. člen 4. zakona in 385. člen 1. zakona pomorksega zakonika, še pojasnjuje portal.

Očitno nepremišljena poteza dvojice, ki je delovala pod časovnim pritiskom. Agregat se je namreč pokvaril zadnji trenutek, za njegovo menjavo sta imela le dva dni časa preden bi morala v Splitu pobrati italijanske turiste. Misleč, da sta pravilno namestila agregat, namenjen izključno zunanji uporabi, sta se s turisti odpravila na 8-dnevno potovanje.

Ob tem se hrvaški mediji sprašujejo, ali je do tragedije na Hvaru prišlo zaradi poskusa varčevanja. Lastnik in kapitan plovila naj bi namreč kupila agregat, ki je kar 20-krat cenejši od agregatov, namenjenih za plovila. Zoran B. in Jerko M. se medtem ne čutita kriva in trdita, da sta ravno ona dva zastrupljenim turistom nudila prvo pomoč med plovbo do hvarskega pristanišča.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Komunisti, povsod so |  16 .08. 2019 ob  11: 33
Na človeka ponavadi vplivajo ★starši★ in ★okolica★. €12.000 na mesec za razvalino od ribiške barke in 20x cenejši agregat. Mlada komunista sta že izpuščena. V nizkem štartu so že odvetniki-lešinarji s povezavami v ★sodstvu★, ki bodo italijanskim odvetnikom prekrižali pot k resnici (in si napolnili žepe), tako kot v vseh podobnih primerih do sedaj tam. Rezultat so propadle sanje o elitnem hrvaškem turizmu in že drugo leto zapored propadajoč tudi pašteta turizem, ki je še edino kar jim je ostalo.